• Головна
  • Новини
  • "Гуманітарна" комісія обговорила питання щодо захисних споруд у закладах освіти Вараської громади

"Гуманітарна" комісія обговорила питання щодо захисних споруд у закладах освіти Вараської громади

Відбулося засідання Комісії з гуманітарних питань, дитячої, молодіжної політики та спорту Вараської міської ради. Депутати розглянули п’ять питань порядку денного та листи Управління освіти і Департаменту культури, туризму, молоді та спорту.

Передусім, 21 листопада, члени комісії заслухали начальника відділу претензійно-позовної роботи управління правового забезпечення Ольгу Процун, котра доповіла про нову редакцію Регламенту Вараської міської ради восьмого скликання.

Під час обговорення депутат Ігор Саворона (фракція "Сила людей") зазначив, що немає принципових зауважень, окрім "пакетного" голосування за проєкти рішень. На думку депутата треба уникати пакетного голосування, адже необхідно розглядати та голосувати окремо кожен проєкт.

Голова комісії Яна Горегляд (фракція "Європейська солідарність") у свою чергу запропонувала опрацювати питання про Регламент разом із іншим депутатами на "регламентній" комісії. Члени комісії підтримали дану пропозицію.

IMG 4796 гуманіт

Затим депутати одноголосно підтримали питання стосовно затвердження Програми харчування учнів закладів загальної середньої освіти Вараської міської територіальної громади на 2023 – 2025 роки та внесення змін до Програми харчування учнів закладів загальної середньої освіти Вараської міської територіальної громади на 2020-2022 роки.

Як зазначила під час доповіді начальник Управління освіти Олена Корень до Програми внесено зміни, які передбачають забезпечення безкоштовним харчуванням дітей із сімей військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації або перебувають у добровольчих формуваннях територіальної оборони в період дії воєнного стану; дітей із сімей військовослужбовців, які зникли безвісти або перебувають в полоні до визнання їх в установленому порядку безвісно відсутніми або оголошення померлими за рішенням суду.

Також під час засідання члени комісії розглянули та підтримали внесення змін до установчих документів комунального закладу "Вараський молодіжний центр" та нову редакцію положення про цей комунальний заклад.

Опісля члени "Гуманітарної" комісії розглянули листи Управління освіти та Департаменту культури, туризму, молоді та спорту стосовно пропозицій про виділення коштів для здійснення капітальних і поточних ремонтів на 2023 рік.

Директор Департаменту культури, туризму, молоді та спорту Наталія Петрович доповіла, що на цей момент надзвичайно критичним є стан будинку культури у с.Більська Воля, котрий потребує капітального ремонту даху, поточного ремонту приміщення бібліотеки та облаштування вбиральні.

"Більська Воля є певним центром громади серед сільської місцевості та одним із найбільших сіл. Коли організовуватимуться цікаві заходи, то сюди приїжджатимуть й жителі інших сіл. Наразі у приміщенні замінюємо вікна, решту робіт відкладаємо до наступного року", – сказала керівник департаменту.

Наталія Петрович зазначила, що будинок культури у с.Заболоття також потребує капітального ремонту покрівлі. Окрім цього є пропозиція керівника закладу щодо створення "Світлиці традиційної культури".

У с.Стара Рафалівка наявна проблема з облаштуванням фасаду й поточного ремонту "Світлиці традиційної культури". У Вараській мистецькій школі треба виконати роботи з ремонту фасаду.

У свою чергу начальник Управління освіти Олени Корень, повідомила депутатам, що капітального ремонту потребує покрівля Вараського ліцею №3 та дах спортивного залу закладу освіти у с. Мульчиці.

Тривала дискусія у членів комісії виникла під час розгляду листа Управління освіти щодо пропозицій будівництва захисних споруд цивільного захисту на території закладів освіти, зокрема і сільських місцевостях Вараської громади.

За словами Олени Корень, у закладах освіти громади критична ситуація щодо укриттів у них.

"Вараський ліцей №3 працює у режимі, коли діти змушені йти до ліцеїв №6, №5 або №4 – звичайно, батьки незадоволені. Розглядали й інші укриття поблизу, зокрема, ПТУ. Але воно не зроблене і використовується училищем. Також розглядали можливість використовувати ще одне укриття Навчально-тренувального центру, яке нині будується, адже наявне вони вже використовують для працівників. Тому треба розглядати інші варіанти вирішення проблеми. У с.Сопачів, до прикладу, поки що використовується молитовний будинок. Однак укриття потрібне, адже приміщення молитовного будинку не велике", – пояснює начальник управління.

ліцей 3 IMG 4638

Депутати поцікавилися чи розглядався варіант будівництва укриття на території Вараського ліцею №3. У відповідь Олена Корень зауважила, що орієнтовна вартість приміщення для 500-600 осіб складе 100 млн.грн.

У результаті обговорення депутати доручили Відділу архітектури та містобудування та Відділу цивільного захисту населення надати пропозиції щодо облаштування або будівництва найпростішого укриття чи сховища для Вараського ліцею №3, Рудківської гімназії, Мульчицького ліцею, закладів дошкільної освіти №6 та №8 (м.Вараш). За пропозицією Яни Горегляд можливі варіанти вирішення питання необхідно розглянути на спільному засіданні депутатів, працівників Управління освіти, батьків дітей, котрі навчаються у даних закладах освіти.

Загалом усі питання порядку денного були підтримані членами комісії та рекомендовані до голосування на черговій сесії Вараської міської ради.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!