Податкова служба повідомляє

Увага, «гаряча лінія»!

Вараське управління ГУ ДПС у Рівненській області повідомляє, що протягом червня 2020 року будуть проведені сеанси телефонного   зв’язку „гаряча лінія ” з наступної тематики:

- 23 червня 2020 року з 10.00 до 11.00 на тему: «Декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році. Подання декларацій в електронному вигляді»;

- 25 червня 2020 року з 10.00 до 11.00 на тему: «Нарахування та сплата сум податку з об’єктів житлової та не житлової нерухомості,  які перебувають у  власності фізичних осіб».

На запитання громадян надасть відповідь заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Вараського управління ГУ ДПС у Рівненській області Наталія Бондаренко за телефоном – (03636) 2-39-32.


Завершення кампанії декларування доходів громадян – 30 червня 2020 року

 У Вараському управлінні ГУ ДПС у Рівненській області звертають увагу жителів на те, що у зв’язку із запровадженням карантину цьогоріч термін подання податкової декларації про майновий стан і доходи за звітний 2019 рік відтерміновано з 1 травня до 1 липня 2020 року. Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020 року. 

Зауважимо, що суму податкових зобов’язань з ПДФО та військового збору, зазначену в річній податковій декларації,  платники податків сплачують самостійно до 1 жовтня 2020 року.

Наталія Бондаренко, заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Вараського управління звертає увагу, що для спрощення процедури подання декларації запроваджено сервіс автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, а також через офіційний вебпортал ДПС https://tax.gov.ua/). 


Змінено перелік об’єктів нежитлової нерухомості, з яких не сплачується податок 

Вараське управління ГУ ДПС у Рівненській області повідомляє, що відповідно до законодавчих змін (Закон України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві») з 23 травня 2020 року в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки  змінено перелік об’єкта оподаткування.

Так, відповідно до пункту «є» підпункту 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України з переліку об’єктів оподаткування податком на нерухомість виключені будівлі промисловості, які віднесені до групи «Будівлі промисловості та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях В-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Звертаємо увагу, для застосування преференцій суб’єктом господарювання – власником об’єкта нерухомості (будівлі промисловості) такий об’єкт нерухомості має одночасно відповідати таким ознакам:

- будівля промисловості має відповідати (бути класифікована) групі «Будівлі промисловості та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000;

- будівля промисловості має використовуватися суб’єктом господарювання протягом звітного (податкового) періоду за призначенням у господарській діяльності;

- основний вид діяльності суб’єкта господарювання згідно з реєстраційними даними має бути класифікований у секціях В-F КВЕД ДК 009:2010;

- будівля промисловості (у т.ч. її частина) протягом звітного (податкового) періоду не має бути здана в оренду, лізинг, позичку іншим суб’єктом господарювання.


До відома платників єдиного податку 

Вараське управління ГУ ДПС у Рівненській області повідомляє, що  Законом України №466-ІХ від 16.01.2020 року, внесено зміни до п. 298.2.3. ст.298 Податкового кодексу України , а саме платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1020 гривень.

Дана норма набула чинності з 23.05.2020 року.


Що необхідно знати про індивідуальні податкові консультації

В  Головному управлінні ДПС у Рівненській області інформують, що Законом № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» було внесено зміни,  зокрема, до гл. 3 «Податкові консультації».

Тепер у Податковому Кодексі України (далі ПКУ) чітко зазначено, що контролюючі органи надають безоплатно індивідуальні податкові консультації (далі – ІПК) з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства платникам податків за їх зверненням  у паперовій або електронній формі.

До змін, внесених Законом № 466, звернення платників податків на отримання індивідуальної податкової консультації приймались виключно в  письмовій формі.

Запит на отримання ІПК в електронній формі необхідно завіряти кваліфікованим електронним підписом. Вибір, у якій формі отримати ІПК, залишається за платником податків, а юридична сила ІПК, наданої в паперовій або електронній формі, – однакова.

Строк на надання платникові податків ІПК становитиме, як і зараз, 25 календарних днів. Але продовжити строк для відповіді можна буде на 15 к. д. (до змін було на 10 к. д.). Тобто максимальний строк, протягом якого платник податків отримає відповідь від ДПС, тепер дорівнюватиме 40 к. д.

Крім того, з 1 січня наступного року надана платнику індивідуальна податкова консультація більше не захищатиме його від притягнення до відповідальності – Закон № 466 виключає з ПКУ абзаци 1-2 п. 53.1.


Допомога по частковому безробіттю звільняється від ПДФО та військового збору

Вараське управління ГУ ДПС у Рівненській області повідомляє, що Законом України від 13 травня 2020 року № 591-IX внесено зміни у розділі ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України, якими на період з 2 квітня 2020 року  не оподатковуються ПДФО та військовим збором доходи у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, які виплачуються (надаються) роботодавцем відповідно до статті 47-1 Закону України «Про зайнятість населення». 


 

Оподаткування доходу при продажу легкового авто змінено

 Вараське управління Головного управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що 23 травня 2020 року набув чинності Закон України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві», яким внесено зміни, зокрема, до п. 173.2 ст. 173 щодо оподаткування доходу від продажу легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, а саме:

— дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ, а саме 18%.

Тобто з урахуванням змін внесених Законом 466-ІХ, дохід, отриманий від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року:

— одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб;

— дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.2  ПКУ — 5 %.

— дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.1 ПКУ – 18%. 


Програмні РРО - з 01 серпня 2020 року

 У Вараському управлінні Головного управлінні ДПС у Рівненській області нагадують суб’єктам господарювання, що Законом України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» було відтерміновано:

з 19.04.2020 до 01.08.2020 – можливість застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій і збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій;

з 01.10.2020 до 01.01.2021 – запровадження механізму «Кешбек» та обов’язок застосування РРО фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої та третьої груп, які провадять ризикові види діяльності;

з 01.01.2021 до 01.04.2021 – обов’язок застосування РРО усіма фізичними особами-підприємцями платниками єдиного податку другої та третьої груп.

То ж, вже з серпня поточного року платники податків зможуть застосовувати при розрахунках зі споживачами програмні реєстратори розрахункових операцій.

Зауважимо, що такі РРО мають численні  переваги. Зокрема, реєстрація програмних РРО буде відбуватися в режимі онлайн, в електронному кабінеті, а їх використання стане простішим дешевшим, а також  швидшим для бізнесу, адже користувачам програмних РРО буде забезпечено виключно онлайн реєстрацію та онлайн передачу (отримання) даних. Передбачено автоматичний режим створення Z-звіту, що унеможливить ризик  його не створення та загрозу застосування штрафних санкцій до платника.

Крім того, з'являється альтернатива класичним РРО, обслуговування яких коштує певних грошових витрат щомісяця для кожного РРО.

Також з'являється можливість використовувати замість традиційних (класичних) РРО спеціальні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет: ноутбук, планшет чи  смартфон. При цьому закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання, – безкоштовним буде не тільки завантаження самої програми, але і її підтримка.

Вараське управління ГУ

ДПС у Рівненській області