Спрощена система оподаткування, обліку та звітності

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України (далі – Кодекс), з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:

1) перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати (далі - МЗП), встановленої законом на 1 січня податкового (звітного року). В 2021 році - 1002000 гривень;

2) друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 834 розміри МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного року). В 2021 році - 5004000 гривень.

3) третя група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів МЗП, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного року). В 2021 році - 7002000 гривень.

4) четверта група - сільськогосподарські товаровиробники:

а) юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків;

б) фізичні особи - підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України "Про фермерське господарство", за умови виконання сукупності таких вимог:

  • здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;
  • провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
  • не використовують працю найманих осіб;
  • членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім'ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України;
  • площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів.

Ставки єдиного податку

Ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі - прожитковий мінімум), другої групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі - мінімальна заробітна плата), третьої групи - у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку - у межах до 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму;

2) для другої групи платників єдиного податку - у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

Відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

1) 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з  Кодексом;

2) 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 5 відсотків доходу.

Податковий (звітний) період

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої, другої та четвертої груп є календарний рік, для платників єдиного податку третьої групи -  календарний квартал.

Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку

Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

Сплата єдиного податку платниками першої - третьої груп здійснюється за місцем податкової адреси.

Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

1) податку на прибуток підприємств;

2) податку на доходи фізичних осіб у частині доходів (об'єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку першої - третьої групи (фізичної особи) та оподатковані згідно з главою 1 розділу XIV Кодексу;

3) податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім податку на додану вартість, що сплачується фізичними особами та юридичними особами, які обрали ставку єдиного податку 5 відсотків доходу, а також що сплачується платниками єдиного податку четвертої групи;

4) податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва;

5) рентної плати за спеціальне використання води платниками єдиного податку четвертої групи.

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмови від спрощеної системи оподаткування

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.

Заява подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено Кодексом, в один з таких способів:

1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;

4) державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Реєстрація суб'єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку.

За бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку. Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі:

1) подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Кодексом, - в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;

2) припинення юридичної особи (крім перетворення) або припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем відповідно до закону - в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

3) у випадках, коли платник податків зобов'язаний перейти на сплату інших податків і зборів,

4) якщо у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва платника єдиного податку четвертої групи становить менш як 75 відсотків.

СПЛАТА ПОДАТКІВ ТА ЄДИНОГО СОЦІАЛЬНГО ВНЕСКУ

ФІЗИЧНИМИ ОСОБАМИ – ПІДПРИЄМЦЯМИ В 2021 РОЦІ

Законом про державний бюджет на 2021 рік визначено основні показники для розрахунку сум єдиного податку та єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ), а саме:

Мінімальна заробітна плата (далі – МЗП) з 1 січня 2021 року — 6000 грн 

Прожитковий мінімум працездатної особи (далі – ПМПО)  з 1 січня 2021 року – 2270 грн.

Ставки податків у 2021 році:

  • ЄСВ — 22%
  • Єдиний Податок ФОП 1 група — до 10% від ПМПО
  • Єдиний Податок ФОП 2 група — до 20% від МЗП
  • Єдиний Податок ФОП 3 група — 5% (3%+ПДВ) від доходу
  • Військовий збір — 1,5%
  • ПДФО — 18%

Розмір податків 2021:

Єдиний податок та ЄСВ для ФОП

ФОП 1 група:

Єдиний податок — 227 грн/міс 

ЄСВ за ФОП — 1320 грн/міс

ФОП 2 група:

Єдиний податок — 1200 грн/міс 

ЄСВ за ФОП — 1320 грн/міс

ФОП 3 група:

Єдиний податок — від доходу 3% або 5%

ЄСВ за ФОП — 1320 грн/міс

ФОП загальна система оподаткування 

ЄСВ за ФОП — 1320 грн/міс

Військовий збір — 1,5% від чистого доходу

ПДФО 18% від чистого доходу

ЄСВ — 22% від чистого доходу, але не менше 22% від МЗП

Чистий дохід — це дохід мінус документально підтверджені витрати.

Податки з найманих працівників 2021 (виходячи з мінімальної заробітної плати):

Заробітна плата 1 працівника - 6000 грн

Військовий збір від заробітної плати 1,5% — 90 грн

ПДФО від заробітної плати 18% — 1080 грн

ЄСВ  22% — 1320 грн

Строки сплати податків в 2021 р.:

Єдиний податок

  • ФОП груп 1 – 2 авансовим внеском не пізніше 20 числа(включно) поточного місяця або авансовим внеском за весь звітний період (п. 295.1 ПКУ);
  • ФОПгрупи 3 — протягом 10 календарних днів, що настають за граничним строком подання декларації (п. 295.3 ПКУ):

Єдиний соціальний внесок 

  • щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ) – 04.21, 19,07.21, 19.10.21, 19.01.22.

або

  • щомісячно авансовим внеском — до 20 числакожного місяця поточного кварталу (п.п. 2 п. 6 розд. IV Інструкції № 449 (Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом МФУ від 20.04.2015 р. № 449

Якщо останній день строків сплати єдиного податку чи єдиного соціального внеску -  вихідний або святковий день, останнім днем сплати вважається перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

Туристичний збір:

  • для внутрішнього туризму – ( до 0.5% від МЗП) – 30 грн.
  • для в’їзного туризму – (до 5% від МЗП) – 300 грн.

ПОДАТКОВА СОЦІАЛЬНА ПІЛЬГА У 2021 РОЦІ

Громадяни, які працюють неповний робочий день, та батьки з двома і більше дітьми мають право на податкову соціальну пільгу. Щоб її отримати та, відповідно, зменшити свої податкові зобов’язання, громадянин повинен подати заяву роботодавцю.

Соціальна пільга – це можливість платника зменшити нараховану суму місячної зарплатні на розмір такої пільги. Тобто зарплата зменшується на суму пільги і лише після цього оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Пільга складає 50% місячного розміру прожиткового мінімуму для дієздатних осіб, встановленого на 1 січня звітного податкового року  У 2021 році це – 1135 грн (50% від 2270 грн прожиткового мінімуму для дієздатних осіб станом на 1 січня 2021 року).

Право на таку пільгу має кожна працююча людина, яка отримує заробітну плату та є платником податку на доходи фізичних осіб.

Однак при цьому особа має відповідати певним умовам.

По-перше, податкова соціальна пільга застосовується до нарахованої місячної зарплатні, якщо її розмір не перевищує суму, яка дорівнює місячному прожитковому мінімуму, який діє на 1 січня звітного року для дієздатної особи (2270 грн.) , помноженої на 1,4 та округленої до 10 гривень. У 2021 році сума обмеження складає 3180 грн.

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на застосування податкової соціальної пільги одному з батьків у випадку та у розмірі, передбачених п.п. 2 п. 1 ст. 169 та підпунктами «а» і «б» п.п. 3 п. 1 ст. 169 розділу ІV Кодексу, визначається як добуток 3180 грн. та відповідної кількості дітей, тобто:

– за наявності двох дітей — 6360 грн. (3180 грн. х 2);

– за наявності трьох дітей — 9540 грн. (3180 грн. х 3);

– за наявності чотирьох дітей — 12720 грн. (3180 грн. х 4);

– за наявності п’яти дітей — 15900 грн. (3180 грн. х 5) і т. д.

По-друге, пільга застосовується лише до заробітної плати та не стосується інших доходів.

Тобто підприємці не можуть претендувати на податкову пільгу. Також вона не стосується сум, отриманих від проведення незалежної професійної діяльності (нотаріуси, адвокати тощо).

По-третє, пільга починає застосуватися роботодавцем з дня отримання від платника заяви і документів, які підтверджують право на її використання.

По-четверте, пільга не застосовується, якщо працівник, окрім зарплатні, отримує виплати з бюджету у вигляді стипендії, грошового або майнового забезпечення учня, студента, аспіранта тощо.

П’ята умова – податкова пільга надається тільки за одним місцем роботи.

Якщо особа працює на кількох підприємствах, вона може обрати, де їй вигідніше скористатися правом на пільгу, та подати роботодавцю письмову заяву.

Для батьків неповнолітніх дітей передбачено особливий порядок надання пільги. Вона надається обом батькам, а якщо в сім’ї двоє та більше дітей до 18 років, пільга надається на кожну дитину.

Наприклад, для матері з двома дітьми вона складатиме не 1135 грн.,  а 2270 грн, з трьома - 3405 грн. і т.д.

При цьому лише для одного з батьків граничний розмір зарплатні, який дає право на пільгу, збільшується в залежності від кількості дітей у віці до 18 років.

ПОДАТКОВА ЗНИЖКА У 2021 РОЦІ

Кожен громадянин, який офіційно отримує зарплату в Україні, може отримати податкову знижку.  І це ще один великий плюс легального працевлаштування.

До податкової знижки включаються, зокрема, такі витрати громадян:

- суми коштів, сплачених на  користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної та вищої освіти;

- частина сплачених процентів за іпотечним житловим кредитом;

- суми коштів або вартість майна, перерахованих як пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;

- сплата страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя та пенсійних внесків у рамках недержавного пенсійного забезпечення; 

- оплата державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини; 

- сума коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу на альтернативні види палива.

Для отримання податкової знижки потрібне документальне підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки. А це квитанції, фіскальні або товарні чеки, копії договорів, де обов'язково повинна бути відображена вартість товарів, робіт чи послуг і строк продажу.

У 2021 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2020 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.