УВАГА! В Україні посилили відповідальність за порушення правил пожежної безпеки

03 лютого Верховна Рада України під час засідання ухвалила в другому читанні законопроект №3755 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності запорушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж. Відповідне рішення підтримали 315 народних депутатів України.

Деталі

Документом передбачається внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України. Зокрема, пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення правил пожежної безпеки.

Згідно з пояснювальною запискою, необхідність ухвалення цього проекту закону викликана, зокрема, відсутністю належного державного контролю та дієвих важелів впливу стосовно правопорушників, які фактично створюють умови для виникнення пожеж: випалюють стерню, луки, пасовища, ділянки зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, залишають рослинність або її залишки та опале листя у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, на території зелених насаджень та газонах у населених пунктах тощо.

Зазначається, що розмір санкцій, який до сьогодні розраховується від офіційно встановленого розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 грн.), залишається надзвичайно низьким у порівнянні із завданою шкодою.

У Кодексі пропонується внести зміни у низку статей, підвищивши штрафи за такі порушення. Зокрема, у статті 175 щодо порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки підвищити штраф і встановити його від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Що було раніше

Наприкінці січня парламентарі ухвалили за основу урядовий законопроект, яким піднімається штраф за порушення правил техногенної безпеки. Документ передбачає встановити мінімальний штраф за адміністративні правопорушення, передбачені статтями 175 та 188-8 Кодексу України про адміністративні правопорушення у розмірі 510 грн., а максимальний – 8500 грн., що, своєю чергою, становить 5,7% та 95,4% показника середньої заробітної плати, установленого всерпні 2019 року (8909 грн.) відповідно (похибка до5%).

Вараський міський сектор

Головного управління ДСНС

України у Рівненській області