До уваги власників й користувачів земельних ділянок!

Понад двадцять років в Україні вся інформація про земельні ділянки містилася в паперовому вигляді. При впровадженні з 01.01.2013 року електронного Державного земельного кадастру було виявлено багато помилок та розбіжностей, адже  відповідно до діючих на той час нормативно – правових актів, координати поворотних точок меж земельних ділянок визначались в умовній системі координат, їх прив’язка здійснювалась до твердих точок на місцевості, наприклад, дороги, ярів, будинків, тощо.

З 01.01.2013 року ведення  Державного земельного кадастру здійснюється в єдиній державній системі координат,  відомості про всі земельні ділянки акумулюються в одному місці, проведення топографо-геодезичних робіт є обов’язковою умовою для державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастріта присвоєння їй унікального кадастрового номера. Саме за допомогою цього кадастрового номера на Публічній кадастровій (https://map.land.gov.ua ) можна легко віднайти конкретну земельну ділянку перевірити наскільки правильними і достовірними є відомості про неї.

У Державному земельному кадастрі нині відсутні відомості про велику кількість земельних ділянок, право на які виникло до 2004 року.

Аби забезпечити належний захист державою суб’єктів права власності і господарювання, ефективну протидію протиправному позбавленню власників їх прав, запобігти виникненню судових спорів між власниками та користувачами земельних ділянок, отримати будівельний паспорт забудови земельної ділянки (для початку будівництва або реконструкції будівель, споруд) необхідним є внесення відомостей про земельні ділянки  і обмеження (обтяження) у їх використанні, зареєстровані до 1 січня 2013 року у Державному реєстрі земель та ті, право на які виникло до 2004 року.

 І тут без допомоги землевласників та землекористувачів не обійтись, оскільки без їх участі зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі не можливо!

До речі, останні самі мають бути зацікавлені в наявності відомостей про земельні ділянки у Державному земельному кадастрі та в їх коректності. Адже без цього, вчинення будь – яких цивільно – правових угод (продаж, дарування, спадкування, застава, здійснення поділу або об’єднання, здачі в оренду тощо) із землею – не можливе.

Отже, кадастровий номер земельної ділянки є необхідним при укладанні будь-яких правочинів в сфері набуття права власності на земельну ділянку.

Згідно із пунктом 2 розділу VII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про Державний земельний кадастр” встановлено, що земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера. У разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).

Тому, якщо у власника чи землекористувача (орендаря) земельної ділянки наявний правовстановлюючий документ на землю старого зразку без присвоєння земельній ділянці кадастрового номеру, йому слід звернутися до землевпорядної організації-розробника документації із землеустрою та замовити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Розробниками документації із землеустрою є:

юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою;

фізичні особи-підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

Після реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі і отримання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку необхідно звернутись до державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень для проведення державної реєстрації прав власності на земельну ділянку, яка зазначена в державному акті. За результатами державної реєстрації права власності в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, на кожну земельну ділянку буде видано витяг з реєстру прав власності про реєстрацію права. Зазначені витяги разом з державним актом будуть засвідчувати право власності на земельні ділянки.

Виходячи вищевикладеного, та враховуючи підпункт 2 пункту 1 Указу Президента України від 22.07.2019 № 542/2019 «Про заходи щодо протидії рейдерству», наголошуємо на важливості внесення відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадаструта рекомендуємо власникам та користувачам земельних ділянок усіх форм власності здійснити державну реєстрацію земельних ділянок з метою наповнення відповідними відомостями Державний земельний кадастр для забезпечення належного захисту державою суб’єктів прав власності і господарювання, ефективної протидії протиправному позбавленню власників прав, створення умов для ведення бізнесу.

Відділ з питань регулювання земельних відносин