Як вберегти дитину від суїцидальних настроїв: поради психолога

Сьогодні велику небезпеку для дітей і підлітків становлять ігри, організовані в мережі інтернет творцями так званих «груп смерті», які розповсюджені переважно у соціальних мережах. Їх нараховується вже більше тридцяти. Діти «ведуться» на романтичні назви спільнот і активно до них долучаються. Принципи, за якими вони діють, дуже схожі. Організатори цієї системи відпрацювали чіткий алгоритм дій. Для того, аби вступити до спільноти, потрібно подати заявку для вступу й написати певний текст у себе на сторінці. Якщо адміністрація групи затвердить кандидатуру, то буде проведено невеличке психологічне вивчення особи та її готовності до самогубства через спілкування в приватному чаті.

В Україні ситуація просто катастрофічна. За останні кілька років зросла кількість дитячих самогубств. Щороку накладають на себе руки близько 100 неповнолітніх, проте ця цифра може бути вищою.

У засобах масової інформації висвітлено непоодинокі випадки долучення підлітків у соціальних мережах до «груп смерті», таких як «Синій кит», «Тихий дім», «Море китів», «F57», «Розбуди мене в 4:20», «Небесний кит» тощо, наслідком яких є самогубство. Дуже великий відсоток підлітків знають про такі групи й вступають до них. Адже для них це лише гра, в якій ти можеш показати, що не «слабак», ти вже дорослий. Подібних груп багато, але мета у всіх одна – залучити підлітка в гру зі смертю. Окрім цього, діти грають у не менш небезпечні ігри, такі як «Зникни на 24 години» та «Перебіжи дорогу», внаслідок чого можуть в силу свого вікового розвитку стати жертвами злочинів або ж бути втягнутими у злочинну діяльність, а також отримати тілесні ушкодження несумісні з життям.

Батькам слід більше приділяти уваги своїм дітям, незалежно від віку:

  • вивчити коло спілкування дитини;
  • переглянути зміст сторінки дитини в соцмережах і наявність підозрілих символів чи словосполучень;
  • перевіряти шкірні покриви дитини на наявність пошкоджень;
  • встановити функцію «батьківський контроль» на дитячих ґаджетах;
  • зайняти вільний час дитини заняттями у спортивних секціях чи гуртках закладів позашкільної освіти.

Основна причина, чому у підлітків зникає інтерес до життя – втрата друзів і відсутність можливості знайти свою компанію дітей, які б їх розуміли. Бо емоційна сфера розвивається у контакті з однолітками. Вікова задача підлітків – відокремитися від батьків, відійти у бік і знайти себе. Якщо ж це не вдається, вони починають ставити питання: де мої люди та сенс життя? Підлітки схильні міркувати про втрату сенсу життя, коментарі про самотність є практично під кожним підлітковим відео. А інтернет дає можливість поспілкуватися інкогніто, десь повідомити про себе і сказати, що втрачається сенс життя. У такі періоди діти з нестабільним емоційним станом легко можуть стати учасниками суїцидальних груп.

Батькам необхідно уважно ставитися до інтересів і способу життя своїх дітей, пояснювати необхідні правила власної безпеки і поведінки. Необхідно спілкуватися з дітьми, цікавитися їхніми справами. Будьте поряд, будьте надійним тилом і дайте зрозуміти, що дитина для вас важлива!

Якщо у вас виникли певні підозри стосовно участі вашої дитини у таких групах, можете звернутись за порадою до психолога Вараського міського центру соціальних служб за адресою: мкр-н Будівельників, буд. 3, 2-ий поверх або зателефонувати за номером 2 49 59.

Провідний психолог Вараського міського центру соціальних служб  Ірина БАБЕЦЬКА