• Головна
  • Офіційна інформація
  • Набула чинності для України Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству

Набула чинності для України Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству

1 листопада набула чинності для України Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульська конвенція), яка була ратифікована після підписання відповідного Закону Президентом України 21 червня 2022 року.

Україна стала 36-ю країною, яка ратифікувала Стамбульську конвенцію.

Метою Стамбульської Конвенції є запобігання насильству, в тому числі домашньому, захист постраждалих осіб та притягнення до кримінальної відповідальності кривдників.
Треба зазначити, що норми Конвенції захищають не тільки жінок, а застосовуються до всіх жертв насильства (чоловіків і дітей будь-якої статі) в мирний час і в ситуаціях збройного конфлікту. А також захищають права українських громадян, які постраждали від насильства за кордоном.

252671495 107406965081363 5761116677555341315 n

Стамбульська конвенція була ратифікована Україною із заявами. Так, Україна не розглядає жодне з положень Конвенції як таке, що зобов'язує її вносити зміни до Конституції та Сімейного кодексу або інших законів щодо інститутів шлюбу, сім'ї, усиновлення та права батьків виховувати дітей згідно з власними переконаннями.

У Законі України про ратифікацію вказано, що внаслідок широкомасштабної збройної агресії рф Україна не може гарантувати виконання зобов'язань, передбачених Конвенцією, на тимчасово окупованих територіях, в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі до повного відновлення конституційного ладу України на цих територіях. Це означає, що відповідальність за всі акти насильства, зокрема сексуальні, які вчинено на окупованих територіях, буде нести країна-агресор.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!