Щодо подачі звітності учасниками бойових дій та військовослужбовцями

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує те, чи повинен подавати будь-яку звітність учасник бойових дій — військовослужбовець у разі отримання благодійної допомоги від благодійника — фізичної особи, внесеного до Реєстру волонтерів.

Відповідно до отриманої інформації від ГУ ДПС у Рівненській області, така особа повинна звітувати. Платник податку зобов'язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), крім випадків визначених статтею 179 Податкового кодексу, а саме, якщо він отримував доходи:

  • від податкових агентів, які згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
  • виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом IV Кодексу;
  • від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до цього розділу не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV Кодексу;
  • у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до розділу IV Кодексу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 Кодексу.

Форму податкової декларації та інструкцію щодо її заповнення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.12.2020 № 783), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.10.2016 за № 1298/27743 (далі – Інструкція).

Так, загальна сума інших доходів, які не включаються до розрахунку загального річного оподатковуваного доходу відповідно до статті 165 розділу IV Кодексу, вказуються у рядку 11.3 розділу III «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу» податкової декларації.

Зазначимо, податкова декларація подається до 01 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Кодексу.

Більше інформації про оподаткування волонтерської діяльності можна дізнатися в Інформаційному листі № 8/2022: "Особливості провадження волонтерської діяльності платниками податків — фізичними особами у період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації".

 Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!