У Вараській громаді реалізовуватимуть проєкти Громадського бюджету

Під час першого пленарного засідання дев'ятої сесії Вараської міської ради депутати затвердили Положення про громадський бюджет Вараської міської територіальної громади. Роботу щодо впровадження цього інструменту впливу жителів громади на її розвиток було розпочато ще за попереднього скликання міської ради.

Відмітимо, що із 29 присутніх у п'ятницю 28 травня на сесії депутатів, рішення підтримали 28, не голосував депутат Анощенко (фракція "Слуга народу").

"Дуже важливе рішення. Сподіваюсь, що громадький бюджет запрацює наповну у нашій громаді", - зазначив під час сесії міський голова Олександр Мензул.

За рахунок коштів громадського бюджету Вараської громади будуть реалізовуватися проєкти у таких категоріях: сільські, освітні, малі та великі. Тематика проєктів має бути соціально значною, вирішувати проблему для великої кількості жителів громади.

Обсяг витрат на реалізацію одного сільського (реалізуються виключно в селах громади) проєкту не має перевищувати 100 тис.грн. Для одного освітнього (реалізуються виключно в закладах загальної середньої освіти) проєкту – 250 тис.грн. Малі та великі проєкти повинні реалізовуватися на території всієї громади (за виключенням закладів освіти) - на один проєкт виділятиметься максимально 150 тис.грн. і 500 тис.грн. відповідно.

"Основна мета громадського бюджету у залученні жителів громади до бюджетного процесу. Саме жителі громади своїм голосуванням визначатимуть які проєкти будуть реалізовані. Автор проєкту повинен буде описати тему, проблематику, зробити необхідні розрахунки, вказати цілі досягнення, а також знайти підтримку свого проєкту в інших людей", - розповідає керуючий справами виконавчого комітету Сергій Денега.

Процес голосування відбуватиметься онлайн через сайт міської ради. Виконання проєктів-переможців буде покладено на розпорядників бюджетних коштів.