• Головна
  • Новини
  • Звернення секретаря Вараської міської ради О.Мензула з нагоди Дня Соборності України

Звернення секретаря Вараської міської ради О.Мензула з нагоди Дня Соборності України

Шановні мешканці міста!

22 січня 2019 року Україна відзначає дві визначні дати в державотворенні незалежної України - 100 років з дня проголошення Акта злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки та 101-шу річницю проголошення незалежності Української Народної Республіки. 

Проголошення УНР стало видатною подією в житті українського народу. Вперше після Гетьманщини було відновлено українську державність. Акт Злуки став наслідком об’єднавчого руху, що тривав від середини ХІХ ст. на українських землях, які на той час перебували в складі різних держав.

І хоча Акт Злуки, через несприятливі зовнішньо-політичні обставини та агресію більшовицької Росії, реалізувати не вдалося, він став яскравим виявом прагнення українців до національної єдності та дав змогу заявити перед усім світом про неподільність українських земель, єдність і солідарність українського народу, став орієнтиром для сучасної соборної суверенної України.

День 22 січня 1919 року є найважливішою історичною датою  нашої непростої, трагічної історії, який назавжди залишиться у пам’яті українського народу як свято Соборності України. Навіть будучи поділеними між кількома чужинними державами, українці завжди вірили і сподівалися на національне об’єднання.Пам’ять про існування власної держави у 1917–1921 роках надихала на продовження визвольної боротьби, котра врешті увінчалася відновленням незалежності у 1991 році.

Сьогодні історія повторюється. 100-річчя Соборності ми відзначаємо в умовах російської агресії. На сході України йде війна. Славні українські воїни знову відстоюють  незалежність та соборність України.  Тож усім нам важливо винести уроки та врахувати помилки минулого. Головне, що в той час призвело до втрати української державності та не дало постати незалежній українській державі -  брак національної єдності, політичні чвари, анархія та брак міжнародної підтримки. В цьому є гіркий урок та повчальна сторінка історії для сьогоднішніх і майбутніх поколінь українців. Урок цей вчить, що у часи негод і боротьби, слід відкинути власні і політичні амбіції перед першочерговим і святим обов’язком зберегти національну єдність народу та Українську Соборну Самостійну Державу.

Тож сьогодні кожен з нас повинен усвідомити - національна єдність є обов’язковою передумовою успішного спротиву зовнішній агресії та процвітання держави. Шануймо подвиг борців за свободу і незалежність України та цінуймо мир, який здобувається найціннішим – життям мільйонів патріотів України.

Нині уже ніхто не сумнівається у тому, що український народ здатен захистити свою державу та в змозі поліпшити життя у власній державі. Тож бажаю усім нам міцного здоров’я, щастя, миру і плідної співпраці на благо української держави та міста. Нехай все задумане буде успішно реалізоване. Зі святом вас, з Днем Соборності України!

З повагою, секретар Вараської міської ради О.Мензул