Без сімейного лікаря не обійтись

Нещодавно у Вараші було створено некомерційне комунальне підприємство «Вараський центр первинної медичної допомоги».

До лікарів «первинки» належать сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Саме ці лікарі спостерігатимуть за станом вашого здоров’я (чи станом здоров’я вашої дитини), спостерігатимуть неускладнену вагітність та вестимуть облік пацієнтів із хронічними захворюваннями та осіб з інвалідністю. У разі необхідності, сімейний лікар також видасть потрібну довідку чи листок непрацездатності.

 

На актуальні запитання щодо особливостей формування первинної медичної галузі у Вараші відповів заступник директора з медичного обслуговування населення Павло Павлович Пан.

Де знаходяться лікарі первинної медицини?

Кабінети адміністрації та директора підприємства Жанни Мирончук знаходяться на 1-му поверсі стоматологічної поліклініки (Перемоги, 23). Усі ж інші лікарі первинної медицини залишаються працювати, як і раніше, у поліклінічному корпусі ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України».

Як записатися на прийом до лікаря «первинки»?

Якщо раніше в лікарні були дві реєстратури: «доросла» та «дитяча», то відтепер ми маємо:

- реєстратуру первинної медицини (колишню «дитячу»), де пацієнти можуть записатися на прийом до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів;

- реєстратуру вторинної медицини (колишню «дорослу»), де пацієнти можуть записатися на прийом до вузькопрофільних спеціалістів.

Як потрапити на прийом до лікаря «вторинки»?

Щоб потрапити на прийом до вузькопрофільного спеціаліста, з 1 квітня необхідно буде отримати направлення від вашого сімейного лікаря.

Виключення – стан пацієнта, який потребує невідкладної медичної допомоги, або пацієнт знаходиться на обліку з приводу певних захворювань у вузького спеціаліста.

Як викликати лікаря додому?

Якщо раніше пацієнт самостійно здійснював оцінку свого стану або стану своєї дитини і приймав рішення щодо виклику лікаря додому, то відтепер остаточне рішення прийматиме сам лікар.

Пацієнту потрібно зателефонувати до реєстратури (067) 361-71-21, (03636) 2-40-03 та обґрунтувати потребу виклику лікаря до себе додому. Лікар на підставі інформації від пацієнта самостійно здійснюватиме оцінку ситуації і прийматиме виважене рішення.

Як підписати декларацію з лікарем?

Відповідно до Порядку надання первинної медичної допомоги, оптимальний обсяг практики для сімейного лікаря складає 1 800 пацієнтів, терапевта – 2 000, педіатра – 900.

Станом на сьогоднішній день у Вараші декларації уклали вже понад 30 тисяч пацієнтів. Мешканців міста, які ще не підписали декларацію з сімейним лікарем, просять визначитися та укласти з угоду до 1 квітня 2019 року.

Для цього достатньо звернутися до лікаря з документами:

-         оригінал та копія паспорта;

-         оригінал та копія ідентифікаційного коду;

-         свідоцтво про народження дитини (для укладення декларації з педіатром).