• Головна
  • Новини
  • Надійна експлуатація ліфтів – важлива умова безпеки населення

Надійна експлуатація ліфтів – важлива умова безпеки населення

Однією з найважливіших умов безпечної життєдіяльності населення є забезпечення надійної експлуатації ліфтів у житлових будинках.

Внаслідок несправності ліфта у Сумах 2 січня 2019 року сталася страшна трагедія – там загинула дитина. У зв’язку з цим, Прем’єр-міністр України В.Гройсман своїм дорученням від 20.03.2019 №6934/1/1-19 зобов’язав Державну службу України з питань праці забезпечити проведення в областях відповідних позапланових перевірок, а місцевим органам виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування – сприяти їх проведенню.

Загалом у Вараші 105 житлових багатоквартирних будинків обладнані 238 ліфтами. З них, 119 ліфтів експлуатуються вже понад 25 років (40 з цих ліфтів – у будинках, де створено ОСББ).

На модернізацію та заміну застарілих ліфтів, які працюють вже понад 25 років, необхідно близько 45 мільйонів гривень:

- на капітальний ремонт 22 ліфтів - понад 6 мільйонів гривень;

- на модернізацію 51 ліфта - понад 38 мільйонів гривень.

Також у 2019 році потрібно провести експертно-технічне обстеження 50 ліфтів, які відпрацювали визначений термін експлуатації, та яке коштуватиме місту ще близько мільйона гривень.

«Для збереження безаварійної та безпечної роботи ліфтового господарства житлового фонду міста, депутатам необхідно було передбачити у бюджеті Вараша на 2019 рік відповідні кошти, - зазначив міський голова Сергій Анощенко. - На жаль, цього не було зроблено вчасно і тепер мусимо вносити зміни до бюджету, аби передбачити кошти на фінансування робіт з капітального ремонту, модернізації та заміни міських ліфтів.

Проект рішення №1488 від 20.02.2019 року «Про внесення змін в бюджет м. Вараш на 2019 рік» передбачає виділення з бюджету міста понад 5 мільйонів гривень на ці потреби. Однак, це буде лише першим кроком, адже загалом на капітальний ремонт, модернізацію та заміну міських ліфтів необхідно буде виділити з бюджету міста понад 50 мільйонів гривень.

Це дуже значна сума, але вона необхідна для збереження безаварійної та безпечної роботи міських ліфтів, від якої напряму залежать людські життя».

Чи підтримають депутати виділення коштів, необхідних для забезпечення надійної безперебійної роботи ліфтів у житлових будинках Вараша, стане відомо під час проведення чергової сесії Вараської міської ради.