Призначено управителя багатоквартирних будинків

Відповідно до прийнятої Урядом Програми реформування і розвитку ЖКГ та Законів України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про житлово-комунальні послуги», мешканці багатоквартирних будинків міста до 1 січня 2019 року повинні були визначитися із формою управління будинків, в яких вони мешкають: або об’єднатися в ОСББ, або ж самостійно обрати управляючу компанію, яка обслуговуватиме будинок.

Оскільки у Вараші співвласники жодного багатоквартирного будинку (крім ОСББ), самостійно не визначилися із формою управління будинків, у березні 2019 року виконавчим комітетом Вараської міської ради було оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирних будинків міста Вараш.

Так як участь у конкурсі взяло лише одне підприємство - КП «Управляюча компанія «Житлокомунсервіс» ВМР», його й було оголошено переможцем.

Разом з пакетом усіх необхідних для участі у конкурсі документів, КП «УК «Житлокомунсервіс» ВМР» подало й власні розрахунки запланованого тарифу, відповідно до яких підприємство планує збільшити ціни на послуги, які надаватиме мешканцям міста, майже на 90%.

Відповідно до чинного законодавства та рішення виконавчого комітету №83 від 12.04.2019 року, підприємство-управитель розпочне надавати послуги з управління багатоквартирними будинками Вараша вже з 1 травня 2019 року.

Ситуацію коментує міський голова Сергій Анощенко:

«Якщо до цього часу розрахунки на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій здійснювалися виключно відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України та підлягали попередній перевірці підрозділами виконкому, оприлюдненню та затвердженню рішенням виконавчого комітету, то, згідно з новими законами, з 1 травня органи місцевого самоврядування вже позбавлені цих повноважень та не матимуть на тарифи управителя жодного впливу.

Управляюча компанія самостійно встановлюватиме ціну на свої послуги й залежатиме вона від витрат на утримання багатоквартирного будинку і прибудинкової території, а також розміру винагороди управителя.

Договір про надання послуг з управління будинком укладатиметься строком на один рік, але автоматично продовжуватиметься, якщо співвласників будинку все влаштовує.

Якщо ж управитель не справлятиметься із покладеними на нього обов’язками, або тарифи управляючої компанії мешканці вважатимуть зависокими, співвласники можуть ініціювати дострокове розірвання договору про надання послуг з управління. Для цього мешканцям потрібно буде скликати загальні збори і відмовитися від таких послуг, попередивши про це управителя не пізніше, ніж за два місяці до дати розірвання договору.

Але одночасно з таким рішенням, мешканцям необхідно буде самостійно обрати нову управляючу компанію або іншу форму управління будинком, наприклад, створити ОСББ».