• Головна
  • Новини
  • День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Серед сотень тисяч українців, які не шкодуючи власного життя і здоров’я боролися із страшним лихом, допомагали іншим вижити, відроджувати обпалену радіацією землю, було й чимало наших земляків. Мешканці нашого міста сумлінно виконували покладену на них рятівну місію, виявляючи високий професіоналізм, справжній героїзм та самовідданість.

Незважаючи на всі труднощі, пов'язані із їх нинішньою, нелегкою долею, ліквідатори визнають 14 грудня святом. Адже цей день - не тільки свічка пам'яті на честь загиблих товаришів, а й пам'ятна дата, яка згуртувала величезну кількість людей перед лицем великої біди.

У Вараші проживає більше 27 тисяч осіб, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 10342 осіб мають право на пільги відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема:

- 700 потерпілих осіб 1категорії, з них 69 ліквідаторів;

- 173 евакуйованих із зони відчуження;

- 564 ліквідатори 2 категорії

- 3779 осіб 3 категорії; з них 43 ліквідатори;

- 4767 потерпілих дітей, з них 24 дитини інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи;

- 359 дружин (чоловіків) або опікунів на час опікунства неповнолітніх дітей померлого громадянина, віднесеного до категорії 1, 2 та 3 з числа ліквідаторів, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

З метою виконання соціальних програм захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, для пільговиків нашого міста, з Державного бюджету на 2019 рік передбачено кошти на загальну суму 11 млн. 205тис. 791грн. за такими напрямами:

- доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, виплата підвищених стипендій та надання додаткової відпустки – 3 млн. 304 тис. 51грн.;

- компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 47 тис. 304грн.;

- щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування – 5 млн. 626 тис. 443 грн.;

- компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення – 254 тис.269 грн.

- оплата санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1 та дітей інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 1 млн. 973тис. 724 грн.

Варто зазначити, що, відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильськоїкатастрофи”, передбачено пільги громадянам, віднесеним до І та ІІ категорійна безплатне придбання ліків за рецептами лікарів та на відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України.

Для безоплатного забезпечення ліками для амбулаторного лікування та здійснення зубопротезування постраждалих громадян в 2019 році передбачено кошти на суму 205 тис.800 грн., з них на ліки – 185 тис 200грн., на зубопротезування – 20 тис. 600грн, для відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України - 100 тис. грн.

Аби вистояти в боротьбі з прогресуючими недугами та життєвими негараздами ліквідаторам Чорнобиля потрібна державна турбота і підтримка громади.

Міська влада вже вкотре не лишається осторонь проблем ліквідаторів міста.

З нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, висловлення їм подяки за їх зусилля та самовідданість, покращення матеріального стану за рахунок коштів міського бюджету передбачено виплату одноразової матеріальної допомоги.

Виплату передбачено 676 особам на суму 372 тис.500 грн. (особам 1 категорії по 1 тис. грн. з розрахунку на одну особу, особам 2 та 3 категорії по 500 грн.).

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції спричинила національну трагедію, наслідки якої ми відчуваємо й досі.

Шановні жителі міста, схилимось у щирій молитві і глибокій жалобі за тими, хто пішов із життя задля нашого майбутнього. У скорботі віддамо шану померлим ліквідаторам. Вічна їм пам’ять.

Від усього серця висловлюємо щиру подяку живим. Шановні ліквідатори, бажаємо вам і вашим близьким міцного здоров’я, терпіння, простого щастя і великої удачі, шани і щирої поваги від людей.