Відбулося засідання комісії з питань ТЕБ та НС

Під час чергового засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС, яке відбулося 16 червня 2020 року під головуванням Сергія Анощенка, присутні обговорили епідемічну ситуацію, яка на сьогодні склалася у Вараші.

Член комісії, помічник генерального директора РАЕС, Віталій Поліщук наполягав на тому, що в місті необхідно вводити жорсткіші карантинні обмеження та заходи.

Зокрема, збільшити контроль на КПП, заборонивши в’їзд в місто громадянам, що проживають в навколишніх селах, де зафіксовано спалах захворювання, проводити ретельнішу дезінфекцію автомобілів та збільшити кількість штрафів за пересування містом без засобів індивідуального захисту.

«Подивіться, що зараз робиться в місті – люди вже нічого не бояться, ніякого вірусу, – зазначив Віталій Андрійович. – А повинні боятися. Коли хоча б на кількох людей складуть протокол та випишуть 17 тисяч гривень штрафу – інші будуть думати, треба вдягати маску чи ні».

Водночас, закликаючи посилити карантинні обмеження в місті, Віталій Поліщук визнав, що на самому стратегічному об’єкті не дотримуються повністю усіх запроваджених карантинних заходів. Зокрема, на підприємстві працюють їдальні, розміщені в закритих приміщеннях, а станційні автобуси, крім працівників РАЕС, перевозять містом також і чимало мешканців, які не працюють на даному підприємстві.

Натомість міський голова Сергій Анощенко наголосив на тому, що комісія повинна діяти виключно в межах своїх повноважень та чинного законодавства України.

«Поки в країні не введено надзвичайний стан – поліція жодним чином не може заборонити людям вільно пересуватися. Людей потрібно не залякувати штрафами, а пояснювати, як максимально вберегтися від вірусу та що робити у разі захворювання, – зазначив міський голова. – Щодо дезінфекції автомобілів – це було дієво на початку карантину, а зараз не приносить жодного результату, крім зайвої витрати коштів».

З такою позицією міського голови погодилися й присутні на засіданні медики. Як зазначила директор КНП «Вараський центр первинної медичної допомоги» Жанна Мирончук, дезінфекція автомобілів при в’їзді в місто вже не актуальна. Зараз, в першу чергу, необхідно зосередитись на інформуванні населення про карантинні та обмежувальні заходи і закликати людей неухильно їх дотримуватися заради власної ж безпеки.

За результами обговорення, комісія прийняла наступні рішення:

- Не знімати обмежувальні карантинні заходи на території Вараської міської ОТГ до 24 червня 2020 року.

- Посилити контроль за виконанням обмежувальних заходів в супермаркетах, магазинах, ринках, лікувальних закладах тощо (звіт про роботу спеціальної комісії, яка проводитиме рейди та перевірки, буде щотижнево оприлюднюватися на офіційному сайті Вараської міської ради).

- Посилити контроль за використанням засобів індивідуального захисту в громадських місцях, контроль за прибулими з інших місць проживання, за дотриманням самоізоляції у разі захворювання або контакту з хворими.

- Продовжити інформування населення про дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів мешканцями громади, задіявши для цього службові автомобілі Вараського МС ДСНС України та Вараського відділу поліції.

Управління праці та соціального захисту населення продовжить постійне надання соціальних послуг бездомним особам та особам, які відбули покарання у вигляді обмеження/позбавлення волі на певний строк, громадянам віком понад 80 років, громадянам похилого віку, які потребують догляду, та особам з інвалідністю, у тому числі із залученням благодійних та волонтерських організацій.

ПРОТОКОЛ засідання комісії з питань ТЕБ та НС від 16.06.2020 року №25: