• Головна
  • Новини
  • Заборгованість ВП «РАЕС» перед Пенсійним фондом зростає

Заборгованість ВП «РАЕС» перед Пенсійним фондом зростає

Вараський відділ обслуговування громадян (сервісний центр) управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області повідомляє, що одним із джерел надходження бюджету Пенсійного фонду України є надходження від відшкодування фактичних витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Згідно з діючим законодавством, підприємства та організації щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду України зазначену в повідомленні суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій особам, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та списком №2.

У Вараському відділі обслуговування громадян обліковується 3 платника, які відшкодовують фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій.

Переважна більшість платників вчасно і в повному обсязі розраховуються за своїми зобов’язаннями, але станом на 01.05.2020 року ВП «РАЕС» ДП НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ» не сплатив свої зобов’язання за квітень 2020 року в сумі 8 мільйонів 457 тисяч 900 гривень, та станом на 25.05.2020 року за травень в сумі 9 мільйонів 281 тисяча 100 гривень.

Загальна сума боргу на 27.05.2020 року становить понад 17 мільйонів гривень.

Пенсійний фонд в повному обсязі виплачує пільгові пенсії і тому обов’язок підприємств вчасно та в повному обсязі сплачувати суми, зазначені в розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій. У разі ухилення підприємства від добровільного погашення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, стягнення боргу здійснюється в судовому порядку з подальшим направленням виконавчого документа на примусове виконання до органів Державної виконавчої служби, що значно збільшує фінансові витрати підприємства.