Об’єднали зусилля задля досягнення результату

Після численних звернень міської влади, 27 травня 2020 року питання передачі майна державного закладу «СМСЧ №3 Міністерства охорони здоров’я України» врешті зрушило з «мертвої точки» і Кабінет Міністрів України прийняв рішення про передачу державної лікарні у комунальну власність Вараської міської ОТГ.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів №285 від 15 квітня 2020 року, з метою недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам державних медичних закладів, які перебувають в процесі передачі - держава взяла на себе зобов’язання фінансово утримувати такі заклади до повного завершення процесу передачі.

Однак, на жаль, усі ці обіцянки залишилися лише на папері і з квітня 2020 року медичні працівники державного закладу не отримують жодного фінансування від свого прямого роботодавця – держави. Кілька місяців лікарню утримували з міського бюджету, однак, вже у червні ситуація набула катастрофічного розміру - гроші у державного закладу закінчилися навіть на виплату заробітної плати.

22 червня 2020 року в приміщенні ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» відбулася робоча нарада за участю медичних працівників, міського голови Сергія Анощенка, депутатів міської ради, заступника Голови Атомпрофспілки Павла Пруднікова та представників профкому профспілкової організації медиків та Атомпрофспілки.

Після тривалого емоційного обговорення ситуації, усі присутні дійшли спільної думки: на сьогоднішній день основне завдання медичних працівників, представників профспілки і міської влади – об’єднатися та вимагати у держави виконати взяті на себе зобов’язання з утримання державного закладу до повного завершення процесу його передачі у комунальну власність.

Процес передачі та подальшого укладення договорів закладом з Національною службою здоров’я триватиме орієнтовно до жовтня 2020 року, тож на утримання ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» до цього часу держава зобов’язана виділити близько 30 мільйонів гривень.

Присутні спільно затвердили комплекс заходів, необхідних для того, аби у найкоротші терміни домогтися від держави вирішення проблеми подальшого фінансування ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» та виплати заробітної плати медикам.

Перша попереджувальна акція протесту медичних працівників державного закладу «СМСЧ №3 МОЗ України» відбудеться біля будівлі Вараської міської ради 26 червня 2020 року. У разі ж, якщо Уряд України не зверне увагу на проблеми медиків міста-супутника Рівненської АЕС та не виконає взяті на себе зобов’язання - лікарі обіцяють вдатися до кардинальних методів, аж до голодування та припинення надання медичної допомоги.