• Головна
  • Новини
  • Звернення міського голови Олександра Мензула до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні

Звернення міського голови Олександра Мензула до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні

Шановна Вараська громадо!

28 листопада Україна і світ вшановують жертв геноциду українського народу - Голодомору 1932-1933 років, а також голодоморів 1921 – 1922, 1946 – 1947 років в Україні. Голодомор, що прокотився трьома потужними хвилями Україною, забрав мільйони життів українців, став масштабною національною трагедією, яку підсилили переселення, тюрми, табори.

Сьогодні тема Голодомору – це данина пам’яті та урок  історичної правди. Бо такої страшної трагедії, яку пережив український народ у 30-х роках ХХ століття, не зазнав, мабуть, жоден народ в історії людства. Штучний голод був спрямований не лише на фізичне знищення українців. Тогочасна влада прагнула позбавити нашу націю її волелюбного духу, стерти генетичну пам’ять народу, викорінити думки про свободу та власну державу. А тому наш святий обов’язок  – зберегти пам’ять про всіх невинно убієнних. Розбудовуючи сучасну державу, ми маємо пам’ятати свою історію та  робити все можливе, аби подібне ніколи не повторилося.

На знак скорботи за жертвами голодоморів в Україні, традиційно в цей день після загальнонаціональної хвилини мовчання, о 16.00 год. по всій Україні пройде Всеукраїнська акція «Запали свічку пам'яті».

Схилімо ж голови в скорботі, у спільній молитві згадаймо усіх хто загинув голодною смертю та запалімо свічу пам’яті  у вікні  своєї оселі.

З повагою, міський голова

Олександр МЕНЗУЛ