• Головна
  • Новини
  • Міський голова ініціює звернення до органів державної влади

Міський голова ініціює звернення до органів державної влади

Міський голова Олександр Мензул ініціює звернення Вараської міської ради щодо необхідності повернення дії пільгового тарифу на електроенергію для споживачів, що знаходяться у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій. Відповідний проєкт рішення зареєстровано 11 січня 2021 року.

Адресатами у зверненні зазначені: Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, Андрій Герус - народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, народні депутати - Віктор М’ялик, Андрій Шараськін та Асоціація міст України.

Представників вищих органів влади просять повернути дію пільгового тарифу на електроенергію для споживачів, що знаходяться у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій та внести зміни до законів України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та «Про ринок електричної енергії».

Пільговий тариф для населення, що проживає у 30-кілометровій зоні АЕС був закріплений у статті 17 Закону України «Про електроенергетику». Однак, 13 квітня 2017 року був прийнятий Закон України «Про ринок електричної енергії», яким була скасована дія даної статті. Таким чином, при прийнятті нового законодавчого акту звужено право мешканців 30-ти кілометрових зон АЕС на отримання соціально-економічної компенсації ризику від діяльності ядерних установок.

28 грудня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 1325, яка фактично відміняє будь-які пільгові тарифи для населення за електроенергію.