• Головна
  • Новини
  • Привітання міського голови Олександра Мензула з Днем Соборності України

Привітання міського голови Олександра Мензула з Днем Соборності України

Шановна Вараська громадо!

Прийміть щирі вітання з Днем Соборності України!

22 січня в Україні  відзначають одне з найважливіших державних свят, роль якого в історії країни важко переоцінити – День Соборності України. 102 роки тому було проголошено Акт злуки, що фактично об’єднував український народ, розділений історією та кордонами інших держав.

Цей день став символом об’єднання України, реальним втіленням споконвічної мрії українців про свою суверенну державу, нагадуванням, що ми – єдина держава, єдиний народ!   

Ті важливі події сформували  підґрунтя  для відродження незалежної демократичної України  та утвердження національної ідеї.

У День Соборності України згадаємо усіх борців за українську державність, які ціною власного життя віками виборювали право на вільну, незалежну, соборну Україну. Щиро дякуємо кожному, хто нині продовжує справу героїв-патріотів, відстоює територіальну цілісність України.

У цей святковий день бажаю всім миру і злагоди, здоров'я, добробуту, плідної праці на благо держави. Нехай любов до рідного краю об’єднує та згуртовує нас в ім’я соборної, демократичної та процвітаючої  України.

         З Днем Соборності! Слава Україні та її народу! Героям Слава!

         З повагою міський голова Олександр МЕНЗУЛ

 

 

Довідково.

Офіційно святкувати День соборності в Україні почали лише у 1999 році після указу президента Леоніда Кучми. Щорічно в цей день відзначають важливу історичну подію, що відбулася в 1919 році – проголошення Акту злуки Української народної республіки і Західноукраїнської народної республіки. Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.

Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані відобразити саме його. Мабуть, найбільш знаковий з таких відбувся в 1990 році і отримав назву «Живий ланцюг». Тоді люди вишикувалися «ланцюгом» від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.

До Дня Соборності у Вараші, на пішохідному мосту річки Стир, відбудеться традиційна загальноміська акція «Візьмемось за руки!», у ході якої учасники об’єднають береги річки Стир «живим ланцюгом».