Річниця першого бою УПА під Володимирцем

7 лютого – 78 років тому у Володимирці під командуванням Григорія Перегіняка –"Довбешки/Довбенка", "Коробки" відбувся перший організований бій УПА проти гітлерівських окупантів, який дав початок жорстокій і доволі успішній антинацистській боротьбі українських повстанців.

Керівництво Організації Українських Націоналістів (б) восени 1942-го розпочало підготовку збройного опору проти терору нацистської окупаційної влади. Утворення власної партизанської армії відбувалося на основі об’єднання українських самооборонних відділів, щоб вести ефективну та стратегічно виважену національно-визвольну боротьбу.

20 січня 1943-го Григорій Перегіняк і його боївка здійснили напад на німецьку поліційну колону неподалік села Городець Володимирецького району (деякі дослідники саме цю акцію називають першим зіткненням УПА з німецькими військовими частинами). У відповідь німці за два тижні заарештували провідного діяча ОУН на Сарненщині - "Діброву". Його утримували у підвалі будинку німецької жандармерії у Володимирці.

У ніч з 7 на 8 лютого 1943-го сотня Григорія Перегіняка здійснила зухвалий напад на Володимирець. На той момент у містечку основні окупаційні сили складалися із 30 німецьких жандармів, 70 російських козаків (колишніх військовополонених Червоної армії) та 80 узбеків (також колишніх радянських бранців). Операція була доволі ризикованою з огляду на достатньо численний гарнізон. Цілком очевидно, що на боці повстанців мали бути несподіванка і нічна пора, особливо – блискавичний напад.

Під час наскоку було захоплено казарми козаків і приміщення жандармерії. Убито 7 осіб, в тому числі 3-х козаків і 4-х німців (серед них і коменданта жандармерії), 6 козаків було виведено із собою і після допиту страчено в лісі неподалік Володимирця. Визволено з ув’язнення "Діброву", захоплено 20 карабінів, 65 ковдр і доволі багато амуніції. Втрати сотні складали одного убитого і двох поранених. Після блискавичної атаки, користуючись безладом, що запанував у містечку, сотня швидко відійшла з райцентру.

Звільнення Володимирця – це перша легальна збройна акція УПА проти нацистських загарбників. Німці відтоді тривалий час не наважувалися повертатися в містечко.

Розпочалася широка антигітлерівська боротьба Української повстанської армії.