• Головна
  • Новини
  • Експертна група з розробки Стратегії розвитку Вараської громади обговорювала тему сміття та безпеки громади

Експертна група з розробки Стратегії розвитку Вараської громади обговорювала тему сміття та безпеки громади

Відбулося перше засідання експертної групи "Екополітика громади, безпека життєдіяльності та цивільний захист" у рамках діяльності Робочої групи з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Начальник Відділу цивільного захисту населення Управління безпеки та внутрішнього контролю Вараської міської ради Анатолій Тонкошкурий охарактеризував основні показники стану справ громади щодо природо-техногенної, екологічної безпеки та цивільного захисту населення за період 2016 – 2020 роки. Також, були наведені аналітичні показники щодо забезпечення фінансування (за рахунок субвенції з державного бюджету) заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, в тому числі висловлена пропозиція щодо направлення коштів даної субвенції у наступних роках на проведення ремонтних робіт у протирадіаційних укриттях.

При обговоренні даного питання було наголошено на необхідності проведення капітального ремонту доріг, які мають використовуватись для евакуації населення у разі надзвичайної ситуації, а також щодо створення та облаштування моніторингового та кризового центрів й оновлення системи оповіщення населення.

У засіданні експертної групи взяв участь міський голова Олександр Мензул, який акцентував увагу присутніх на питаннях продовження експлуатації полігону твердих побутових відходів міста Вараш, влаштування системи відеоспостереження на території всієї громади для попередження та недопущення несанкціонованого видобутку піску, бурштину та ін., несанкціонованої вирубки лісу та вирішення питання щодо впорядкування стихійних сміттєзвалищ.

"Під час засідання ми розглянули питання охорони довкілля, техногенної та екологічної безпеки, цивільного захисту. Також обговорили тему забезпечення законності та правопорядку і розвитку територіальної оборони на теренах нашої громади. Аналізували показники за період 2016-2020 років щодо утворення твердих побутових відходів. Основне питання, яке нам нині треба вирішувати –питання сміттєзвалища. Потрібно докладно вивчити наскільки воно переповнене і як ми можемо продовжити термін його експлуатації. Якщо говорити з точки зору стратегії розвитку міста, то розглядаємо питання залучення інвесторів для будівництва або сміттєпереробного заводу, або сортувальної лінії. Ще одна наша проблема – стихійні сміттєзвалища у сільських територіях. Говорили про організацію місць для збору сміття у селах, щоб у подальшому його переробляти. Також обговорювали питання облаштування у мікрорайоні Будівельників сміттєвих контейнерів підземного базування та розміщення ємностей для сортування сміття. Треба наводити лад на Білому озері – це локація, котра дає розвиток туризму у нашій громаді. Є проблема із використанням там моторних човнів, скутерів. Розглядали і питання взаємодії правоохоронних органів. За 2019-2020 рік у нас збільшилися показники щодо незаконного поводження зі зброєю, шахрайства, хабарництва, обігу наркотичних речовин. У цьому плані обговорили питання щодо розширення мережі відеоспостереження у громаді", – зауважує керівник експертної групи, секретар Вараської міської ради Геннадій Дерев'янчук.

Склад експертна група "Екополітика громади, безпека життєдіяльності та цивільний захист"

Генадій Дерев'янчук - секретар Вараської міської ради, керівник експертної групи

Віталій Хирлюк - заступник начальника управління, начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами управління безпеки та внутрішнього контролю виконавчого комітету Вараської міської ради заступник керівника експертної групи

Тетяна Семенова - провідний спеціаліст відділу економіки, промисловості та транспорту управління економіки та розвитку громади виконавчого комітету Вараської міської ради, секретар експертної групи

Андрій Забродський - помічник генерального директора, начальник управління з питань оперативної готовності та реагування ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом" (за згодою)

Сергій Котельник - керівник громадського формування з охорони громадського порядку "Вараська муніципальна варта" (за згодою)

Юрій Хлюстін - старший інспектор служби охорони навколишнього середовища ВП "Рівненська АЕС" ДП "НАЕК "Енергоатом" (за згодою)