• Головна
  • Новини
  • Видатки на освітню галузь Вараської громади збільшилися у 3,5 рази

Видатки на освітню галузь Вараської громади збільшилися у 3,5 рази

Відбулося засідання експертної групи "Фінансово-бюджетна сфера" з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Учасники експертної групи аналізували стан бюджету Вараської міської територіальної громади, можливості щодо його збільшення та перспективи розвитку громади.

Заступниця керівника експертної групи Ніна Зубрецька 22 липня доповіла присутнім аналіз динаміки росту дохідної і видаткової частин бюджету Вараської громади. Начальник відділу економіки, промисловості та транспорту Управління економіки та розвитку громади зазначила, що у середньому приріст власних доходів загального фонду бюджету щороку становить близько 20%, насамперед за рахунок темпів зростання обсягу надходжень податку на доходи фізичних осіб – щорічно майже на 26%.

Загалом спостерігається соціальна спрямованість бюджету громади, адже більшість коштів направлені на розвиток освіти, медицини, інфраструктури міста.

IMG 55531

Найбільше питань у членів експертної групи викликала освітня галузь. Згідно з інформацією, представленою Управлінням економіки та розвитку громади та Управлінням освіти, обсяг видатків по галузі освіти за період з 2016 по 2021 роки збільшився на 288,6 млн грн., або 3,5 рази. Питома вага видатків на освітню галузь у загальних видатках бюджету збільшилася з 33% у 2016 році до 52% в 2021 році.

Як зазначив заступник начальника Управління освіти Віктор Шевчук, значна частина коштів, що виділяються на освітню галузь спрямовується на оплату праці, харчування дітей, оплату комунальних послуг тощо. Оскільки після приєднання до міста Вараш нових територіальних одиниць та створення Вараської громади більшість навчальних закладів "перейшло" у занедбаному чи аварійному стані, необхідно капітально ремонтувати заклади освіти, будувати для них нові будівлі, та, за можливості, купувати шкільні автобуси для довезення дітей із далеко розташованих населених пунктів.
Заступник міського голови Михайло Волинець при характеристиці сильних та слабких сторін, а також загроз та можливостей освітньої галузі, зазначив, що згідно з поданих даних у нас щороку суттєво збільшуються видатки на освіту.

"На жаль, доходи громади не зростають такими темпами, як хотілося би. У нас реально може виникнути ситуація, коли видатки перевищать доходи", – узагальнив голова експертної групи Михайло Волинець.

Також він наголосив на необхідності оптимізації системи навчальних закладів задля збільшення економічного потенціалу громади та посилення спроможності освітньої галузі.

Аналітичну інформацію щодо обсягу та структури податкового боргу за платежами до бюджету Вараської громади у динаміці доповів представник Вараського відділу Головного управління ДПС у Рівненській області, начальник Вараського відділу по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Рівненській області Мирослав Ситай. Він зазначив, що станом на 1 липня 2021 р. заборгованість за платежами до бюджету Вараської громади становить 1 млн 817 тис. грн., однак є тенденція до його зменшення.

Опісля члени групи обговорили подальші кроки щодо розробки Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.