• Головна
  • Новини
  • Експертна група з розробки Стратегії розвитку Вараської громади обговорювала галузь охорони довкілля

Експертна група з розробки Стратегії розвитку Вараської громади обговорювала галузь охорони довкілля

Відбулося чергове засідання експертної групи «Екополітика громади, безпека життєдіяльності та цивільний захист» у рамках діяльності Робочої групи з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Розпочалося засідання з доповіді начальника відділу екологічного контролю Віри Прокопович щодо стану розвитку галузі охорони довкілля. Зокрема, було проаналізовано її слабкі та сильні сторони. Серед останніх виділено наявний природно-заповідний фонд, значну частину екологічно чистих територій, низький рівень викидів в атмосферне повітря, достатня кількість водних об’єктів. Серед слабких – полігон із захоронення твердих побутових відходів, котрий вичерпав свої проєктні потужності та підлягає закриттю, не раціональне використання лісових ресурсів (суцільна рубка у т.ч. має місце незаконна вирубка лісу).

Також було запропоновано збільшення місткості полігону із захоронення твердих побутових відходів, створення підземних сміттєвих контейнерів – це інноваційний продукт, який допоможе позбавитися від неприємних запахів вуличного сміття та вирішити проблему нестачі вільного простору; застосувати великогабаритні контейнери для збору твердих побутових відходів, які будуть розташовуватися на спеціальних майданчиках біля житлових будинків.

"Нині відбуваються перемовини щодо створення сміттєпереробного заводу. Але це доволі серйозний проєкт і реальний термін його реалізації через два-три роки. Наголошую, усе на стадії переговорів", - каже заступник міського голови Ігор Воскобойник.

IMG 5432

"Минулого разу ми уже обговорювали питання щодо сміття. Нам потрібно розробляти норми збільшення потужності нашого сміттєзвалища. Спочатку, основним завданням є збільшення баків для сортування, а далі вже розробка і впровадження правил поводження зі сміттям. Також у нас є заповідні фонди і ботанічні заказники, ми маємо за ними стежити, підтримувати їх хоча б у тому стані, у якому вони є – спільно з лісівниками та з відповідальними за заповідники. Маємо забезпечити чистоту на території Білого озера, для того, щоб там були умови для відпочинку. Якщо там буде чисто, буде порядок, то збільшиться кількість відпочиваючих, відповідно це поліпшить і наш економічний стан. Під час попереднього засідання ми говорили стосовно викидів РАЕС – аналіз відповідних показників засвідчив, що усе в межах норми. Вважаю, що можна доповнити Стратегію розвитку розділом про очисні споруди – усі вони вже застарілі", – говорить керівник експертної групи, секретар Вараської міської ради Геннадій Дерев’янчук.

Начальник Відділу цивільного захисту Управління безпеки та внутрішнього контролю Анатолій Тонкошкурий запропонував програму розвитку цивільного захисту Вараської громади. Серед сильних сторін галузі виокремлюється високий рівень доходів населення, велика кількість особистого транспорту, що дає можливість на швидку евакуацію на випадок надзвичайної ситуації; наявність енергетичного промислового гіганта на території громади. Слабкі сторони – поганий стан доріг для евакуації населення; повільне створення локальних систем оповіщення на потенційно-небезпечних об’єктах і у місцях найбільшого скупчення населення; діюча система оповіщення "Озон-С", встановлена у м. Вараш та у с. Заболоття, потребує проведення модернізації у зв’язку з приєднанням до Вараської громади 17 населених пунктів.

Щодо проєктів у напрямку цивільного захисту, то заплановано модернізацію автоматизованої системи оповіщення та інформування населення про надзвичайні ситуації, побудову системи цифрового радіозв’язку між спеціалізованими службами міської ланки територіальної підсистеми цивільного захисту, будівництво пожежного депо для двох автомобілів у с. Більська Воля, капітальний ремонт сховища №65080 Вараської громади і його технічне оснащення.

Щодо стратегії у напрямку забезпечення законності та правопорядку за словами начальника Управління безпеки та внутрішнього контролю Віталія Хирлюка, збільшилася кількість крадіжок та шахрайств; злочинів, щодо незаконного обігу наркотичних речовин. Водночас, активно працює "Вараська муніципальна варта". Проаналізувавши можливості та загрози начальник управління запропонував наступні проєкти для реалізації: технічне обслуговування системи відеоспостереження, оновлення програмного забезпечення, утворення центру безпеки громадян із будівництвом системи відеоспостереження.