• Головна
  • Новини
  • Експертна група з розробки Стратегії Вараської МТГ аналізувала стан медичної галузі

Експертна група з розробки Стратегії Вараської МТГ аналізувала стан медичної галузі

Відбулося засідання експертної групи "Інфраструктура Вараської МТГ" у рамках діяльності Робочої групи з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Під час засідання 27 липня члени групи обговорювали питання щодо стану справ у галузі охорони здоров’я.

Директор Вараського центру первинної медичної допомоги Жанна Мирончук доповіла присутнім про стан справ у галузі "Охорона здоров’я", сильні та слабкі сторони галузі, можливі ризики та загрози, а також про перспективи розвитку медичної сфери у Вараській громаді.

IMG 5460

Головним позитивом закладу є наявність висококваліфікованих кадрів та задоволення пацієнтів якістю обслуговування.

Серед недоліків було озвучено наступні: відсутність єдиного приміщення/будівлі для розміщення усіх працівників закладу, відсутність транспорту для доправлення медичних працівників до пацієнтів, що перебувають у сільській місцевості, недостатнє фінансування для лікування пацієнтів.

Жанна Мирончук повідомила присутнім, що раніше були проведені переговори із ВП "Рівненська АЕС" щодо передачі довгобуду, який розташований за адресою м-р Вараш (за проєктним планом це мала бути дитяча поліклініка), для побудови на його базі будівлі для КНП "Вараський центр первинної медичної допомоги". За її словами, ВП "Рівненська АЕС" не проти передати довгобуд для потреб закладу. Члени групи зійшлися на думці, що для ухвалення такого рішення варто зважити всі «за» і «проти» та можливі ризики.

Також члени групи жваво обговорювали питання інклюзії, а саме доступності людей з інвалідністю, осіб із дитячими візками тощо до будь-яких установ, закладів громади. Хоч і з кожним роком дане питання поступово вирішується, однак досі не усі будівлі Вараської громади пристосовані для її жителів. Члени експертної групи переконані, що вирішення даного питання необхідно обов’язково включити до Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Обов’язковим для включення до Стратегії є також і питання забезпечення громади дефібриляторами для надання медичної допомоги. Оскільки у громаді кількість осіб, що мають серцево-судинні захворювання є доволі великою, ці апарати можуть врятувати не одне життя. На думку членів групи, необхідно забезпечити усі місця масового скупчення людей дефібриляторами та створити карту їх розміщення для зручності жителів Вараської громади.