Громадський бюджет Вараської громади: подано 52 проєкти

Завершився етап прийому проєктних заявок від жителів Вараської громади на фінансування за програмою Громадського бюджету. У перший рік існування програми автори запропонували 52 ідеї.

Серед типів проєктів, на які автори могли подати свої проєктні заявки були: великі, малі, сільські, освітні. Найбільшу кількість ідей подано у категорію "великі" – 16 проєктів. Найменшу – десять – у категорії "сільські". "Малих" та "освітніх" по тринадцять кожного.

Найбільше жителів Вараської громади цікавлять спорудження спортивних та дитячих майданчиків (подано 16 проєктів). Також мешканців громади турбує і питання запровадження інноваційних рішень в освітній галузі (9 проєктів).

Не оминули питання благоустрою – саме у цю категорію потрапило 8 проєктів із 52 поданих. Заходи дозвілля та естетичне облаштування – по 8 та 6 проєктів відповідно. Задля поліпшення дорожньої інфраструктури та облаштування тротуарів подано 4 проєкти. Лише один проєкт стосується медицини та охорони здоров’я.

Наступний етап реалізації Громадського бюджету Вараської громади – розгляд проєктів. Модератори здійснять попередню перевірку проєктів, внесення (у разі необхідності) коректив до форми подання проєктів.

Затим, 25 жовтня, стартуватиме етап голосування за проєкти, де мешканці громади матимуть можливість проголосувати за той чи інший проєкт, який їм до вподоби. Кожен житель Вараської громади, якому виповнилося 14 років, матиме 6 голосів, щоб підтримати два малі проєкти, два великі, один освітній та один сільський.

Етап голосування триватиме до 8 листопада.

Нагадаємо, що обсяг витрат на реалізацію одного сільського (реалізуються виключно в селах громади) проєкту не має перевищувати 100 тис.грн. Для одного освітнього (реалізуються виключно в закладах загальної середньої освіти) проєкту – до 250 тис.грн. Малі та великі проєкти (за виключенням закладів освіти) повинні реалізовуватися на території всієї громади – на один проєкт виділятиметься максимально до 150 тис.грн і до 500 тис.грн відповідно.