• Головна
  • Новини
  • Вараська громада: персони – казкарка Марія Солтис-Смирнова

Вараська громада: персони – казкарка Марія Солтис-Смирнова

У Вараші місцева казкарка Марія Солтис-Смирнова більше 13 років пише казки та видала дев’ять книг зі своїми творами.

Письменниця зауважує, що писати казки почала, коли стала мамою. Так з'явилося хобі, яке згодом переросло у письменницьку роботу.

Вже за півроку написання казок, чоловік Марії створив сайт, який отримав назву "Світ казки". Зокрема, зараз на сайті можна прочитати більше 800 казок.

"Першу книжку видала завдяки сприянню громадської організації "Енергія комфорту". Книга була приурочена до днів збереження енергії і містила дві казки – це була така невелика брошурка на 12 сторінок, її розповсюдили по школах і садочках. На той час можна було отримати книжку за те, що приніс вторинну сировину. Свою дев’яту книгу із назвою "Казкова Рівненщина" писала упродовж двох років. А ілюстрації до неї я намалювала за місяць. Чорно-білі малюнки створила місцева художниця Тетяна Опанасик. У книзі 8 казок про міста Рівне, Дубно, Остріг, Клевань, Сарни, Володимирець та Вараш", – розповідає Марія Солтис-Смирнова.

За словами казкарки, 60 примірників книги видано за підтримки місцевого підприємця Володимира Іванова, іще 50 примірників надруковані за фінансової підтримки Департаменту культури, туризму, молоді та спорту Вараської міської ради. Зараз книжка бере участь у конкурсному відборі на фінансування Рівненською обласною радою і, у разі перемоги, буде поширена по бібліотеках області.

1269

Дмитро Стецюк і Марія Солтис-Смирнова

Заступник міського голови Дмитро Стецюк зауважує, що місцева влада зробить усе, щоб місцеві автори були відомими по всій Україні й презентували Вараську громаду на всеукраїнських форумах.

"Приємно, що у нашій громаді є місцеві письменники, які створюють дитячі оповідання для наймолодших. Останнє видання частково було профінансовано департаментом. Дуже добре, що книжка не лише написана нашою казкаркою Марією Солтис-Смирновою, а й частково оформлена місцевими художниками. Тому це продукт нашої громади. Цьогоріч ми розпочали власний книжковий форум "Polissya BOOKLand". Сподіваюсь, що захід посприяє активності наших місцевих авторів ", – говорить Дмитро Стецюк.