Вараська громада пам’ятає подвиг земляків!

Щороку, 14 жовтня, українці відзначають одразу декілька свят: Покрови Божої Матері, День українського козацтва, День створення УПА та День захисників і захисниць України.

Серед жителів Вараської громади є безліч чоловіків та жінок, які захищали та захищають незалежність та суверенітет нашої держави. Однак є ті, чий подвиг є безцінним даром для нас усіх, а ми, повинні довічно пам’ятати про життя молодих юнаків, які вони віддали за наше світле майбутнє.

За часи російсько-української війни на території тимчасово окупованих Донецьких та Луганських областей загинуло троє наших земляків. Це Василь Килюшик, Сергій Тарасюк та Максим Турик.

Василь Килюшик народився 14 січня 1998 року у Вараші. Навчався у загальноосвітній школі №5. З березня 2016 року проходив навчання. По завершенню вишколу у навчальному центрі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного (с.Старичі, Львівщина) направлений до військової частини 1376 – окрему мотопіхотну бригаду імені гетьмана Івана Виговського (м.Конотоп). У липні 2017 року Василь Килюшик служив за контрактом у військовій частині А4590 – 16-й окремий мотопіхотний батальйон (м.Глухів).

Василь Килюшик воював у 58-ій окремій мотопіхотній бригаді імені гетьмана Івана Виговського. Старший солдат був командиром бойової машини другого мотопіхотної взводу другої мотопіхотної роти.

20 лютого 2021 року військовослужбовець загинув у пожежі, що сталася рано вранці у приміщенні взводного опорного пункту. Для опізнання тіла було проведено експертизу ДНК. Через три місяці після смерті, 27 травня, прах воїна поховали на кладовищі у селі Стара Рафалівка.

ВАРАСЬКА ГРОМАДА ПАМЯТАЄ СВОЇХ ГЕРОЇВ

Сергій Тарасюк народився 4 серпня 1988 року у Вараші. Навчався в загальноосвітній школі №5. Із 2006 до 2007 р. служив у Збройних силах України. У березні 2015 року пішов до лав Збройних сил України захищати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. 8 листопада старший солдат Сергій Тарасюк зазнав важких поранень біля села Славне Мар’їнського району Донецької області та був госпіталізований у Харківський військовий госпіталь. Сергій помер 12 листопада 2015 р. у шпиталі.

Максим Турик народився 4 листопада 1981 року. На військову службу призваний під час мобілізації у березні 2015 року. Військовослужбовець ЗСУ брав участь в антитерористичній операції та захищав незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. У березні 2016 року, після року служби за мобілізацією, підписав короткостроковий шестимісячний контракт. 2 липня 2016 року Максим Турик був госпіталізований у Харківський військовий госпіталь, де помер 7 липня. Слідство встановило, що в липні 2016 року командир одного із військових підрозділів під час виконання завдань на території проведення ООС (на той час АТО) у Донецькій області, через невдоволення порушенням військової дисципліни підлеглим застосував до Турика фізичне насилля під час шикування особового складу. В результаті так званого “виховного процесу”, потерпілий отримав тяжкі тілесні ушкодження.

На честь вшанування їхнього подвигу, на приміщеннях закладів освіти, де навчалися молодики, вставлені пам’ятні дошки. Цьогоріч, у Свято Покрови Божої Матері, також буде встановлено та освячено пам’ятну дошку на честь Василя Килюшика.

Наш обов’язок – вірою та правдою пам’ятати про усіх захисників та захисниць української державності, котрі щодня дарують нам можливість жити із мирним небом над головою.