• Головна
  • Новини
  • Медичні заклади Вараської громади прозвітували про використання коштів із початку року

Медичні заклади Вараської громади прозвітували про використання коштів із початку року

Відбулося засідання Комісії з питань бюджету, фінансів, економічного розвитку та інвестиційної політики Вараської міської ради.

1 листопада депутати заслухали інформацію щодо виконання планових показників кошторисів та планів асигнувань з відповідними поясненнями головних розпорядників коштів зі сфери медицини.

Насамперед, члени комісії ухвалили рішення перенести розгляд комплексної програми "Здоров'я" на 2022- 2025 роки на засідання 4 листопада, щоб вивчити 47 сторінок документу.

Затим, про використання коштів за 9 місяців поточного року та фінансові плани потреб на 2022 рік доповідали головний бухгалтер Вараського центру первинної медичної допомоги Ольга Ярошик та директор Вараської багатопрофільної лікарні Тетяна Латишенко.

2048

"За результатами заслуховування звітів департаментів та комунальних підприємств на бюджетній комісії за підсумками 9 місяців роботи 2021р. хочеться зазначити наступне. На мій погляд, доречний підхід до фінансового планування у Вараського центру первинної медичної допомоги. Зокрема, в тому, що підприємство акумулює кошти на рахунку, для забезпечення двохмісячної потреби (заробітня плата, непередбачені витрати, ремонт обладнання, закупівля захисних засобів та інше). Адже, це допомагає вирішувати нагальні питання, не звертаючись щоразу до Вараської міської ради за додатковим фінансуванням (не очікуючи чергової сесії) чи сподіваючись на кошти НСЗУ, які не завжди можуть надходити вчасно. Однак окрім хорошого, завжди є проблеми та потреби. Насамперед, для Вараського центру первинної медичної допомоги – ремонт сільських амбулаторій та ФАПів. Ситуація критична та й коштів потребує чимало – за попереднім аналізом приблизно 34 млн грн. Також для "первинки" необхідне власне окреме приміщення, для нормального прийому пацієнтів, адже сьогоднішнє приміщення не відповідає усім потребам у повній мірі. Для Вараської багатопрофільної лікарні основними питаннями є проведення ремонтів у майже всіх приміщеннях як операційного блоку, палатах, так і у відділеннях; придбання обладнання; відкриття кабінету для проведення гемодіалізу, отримання вчасного фінансування від НСЗУ та ряд інших. Є потреби і в ЖКГ, найгостріші серед них це закупівля техніки, виготовлення ПКД на ряд ремонтних та будівельних робіт, заміна трубопроводів тепло- та водопостачання та інше. На даний час, ми бачимо, що не зважаючи на перший рік роботи нової влади та значні зміни в організаційній структурі, усі відділи працюють сумлінно та мають бачення перспективного розвитку. Зокрема, хочеться вкотре подякувати медикам та всім дотичним працівникам за роботу в складних умовах COVID-19", – переконана депутат Наталія Камінська (фракція "За майбутнє").

2057

"Дуже добре, що у нас відбуваються такі заслуховування головних розпорядників бюджетних коштів. Позитивно і те, що у нас є діалог із представниками виконавців, обговорення інформації з таблиць – дозволяє краще зрозуміти цифри. За результатами засідань бачимо, що майже у всіх є економія коштів. Хоча є і такі сфери – наприклад, житлово-комунальна – де коштів не вистачає. Учора розглядали ситуацію у медичній галузі – хочу відмітити хорошу роботу Вараської багатопрофільної лікарні, ситуація у них значно поліпшилася, ніж була на початку нашої депутатської каденції. Звісно, для керівництва є ще багато роботи. Бачу також позитив у "первинки" – майже вкладаються у власне фінансування щодо поточних витрат, мають потребу у капітальних видатках, адже треба ремонти у ФАПах, які є у сільських територіях, десь треба навіть з нуля будувати", – зауважує депутат Олег Сніжко (фракція "Пропозиція").

2056

"Члени комісії та присутні в залі інші депутати оцінили поточний стан справ із доходами і витратами двох закладів охорони здоров’я за 9 місяців поточного року. Ми обговорили деякі проблемні питання закладів. Це дозволить якісніше сформувати бюджет Вараської громади у частині заходів, де розпорядниками коштів є наші заклади охорони здоров’я та ін. Також на попередніх засіданнях ми опрацювали звіти Управління освіти, КП "Благоустрій", Департаменту житлово-комунального господарства, майна та будівництва. Стосовно виконання бюджету, відповідно до планів використання коштів, у нас були певні запитання. І на них ми почули відповіді під час засідань. Загалом виконання використання бюджетних коштів, відповідно до планів, нормальна. З іншого боку у частині доходів у закладах охорони здоров'я поки складно порівняти оскільки вони створені нещодавно і певним чином на загальну картину впливає і приєднання сільських територій", – відмічає Марія Левченко (фракція "Сила людей").

2054

Наступне засідання комісії відбудеться 4 листопада 2021 року, на якому депутати заслухають фінансовий звіт та плани потреб на 2022 рік Департаменту соціального захисту та гідності Вараської міської ради, а також розглянуть проєкт рішення міської ради Про затвердження комплексної програми "Здоров'я" на 2022- 2025 роки.