• Головна
  • Новини
  • Жителі Вараської громади менше оформлюють державну послугу "Муніципальна няня"

Жителі Вараської громади менше оформлюють державну послугу "Муніципальна няня"

У Вараській громаді цьогоріч зменшився попит на державну послугу "Муніципальна няня". Зумовлено це змінами законодавства, які набули чинності у жовтні попереднього року.

"Якщо минулоріч звернень щодо отримання цієї послуги було більше трьохсот, то зараз близько сімдесяти. Річ у тім, що до жовтня 2020 року ця функція була доступною для всіх, оскільки не було обов’язкової вимоги неодмінної зайнятості обох батьків. Навіть якщо мати не працює, вона могла отримати відшкодування на послуги няні. Головне – угода з ФОП (нянею). А вже від жовтня 2020 року, через зміни у законодавстві, встановлено обмеження: особа має бути зайнятою і надати або довідку з місця роботи, або підтвердження, що є фізичною особою-підприємцем", – запевняє завідувач сектору "Материнства-дитинства" відділу Центру надання адміністративних послуг Любов Черук.

Ще однією причиною зменшення попиту на послугу "Муніципальна няня" є обмеження кількості дітей для однієї няні – фізична особа може пантрувати не більше трьох дітей (за винятком дітей із багатодітної сім’ї), а для юридичної особи – не більше десяти. До минулорічних змін у законодавстві одна няня могла доглядати за удвічі більшою кількістю дітей.

nanny2 10

Любов Черук зауважує, що замовляючи послугу "Муніципальна няня", особа отримує відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років у розмірі прожиткового мінімуму – нині сума складає 1921 грн. Для догляду за дітьми-інвалідами та дітьми із орфанними захворюваннями сума відшкодування подвоюється.

Cоціальна послуга "Муніципальна няня" запроваджена більше двох років тому. У рамках послуги для одного з батьків, усиновлювачів чи опікунів оформляються щомісячні адресні компенсаційні виплати за надані послуги по догляду за дитиною до трьох років з боку юридичних осіб або підприємців, яким законодавчо дозволено здійснювати таку діяльність. Такі компенсаційні виплати прирівнюються до розміру офіційно діючого прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років і надаються за кожну дитину, щодо якої на основі оформленого відповідним чином договору здійснюється догляд.

Рішення про здійснення вищеназваних компенсаційних виплат приймається регіональними структурами соціального захисту населення на рівні міст, районів або територіальних громад.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook - до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!