• Головна
  • Новини
  • Вараська міська рада звернулася до керівництва держави відтермінувати перетворення компанії "Енергоатом"

Вараська міська рада звернулася до керівництва держави відтермінувати перетворення компанії "Енергоатом"

У Вараші розпочала роботу 22 сесія Вараської міської ради. Для участі у засіданні зареєструвався 21 депутат.

Насамперед, міський голова м.Вараш Олександр Мензул вручив жителям громади почесні грамоти та пам’ятні знаки Рівненської обласної ради.

До початку розгляду питань порядку денного депутати підтримали три звернення до вищого керівництва держави, Міністерства енергетики України, профільних комітетів Верховної Ради України та ін.

Олексанр Мензул запропонував до розгляду звернення щодо відтермінування розгляду та внесення змін до проекту Закону України "Про особливості утворення акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

"Я вважаю, і сподіваюсь на підтримку моєї позиції, що таке підприємство, котре для великої кількості населення Вараша є роботодавцем, повинно мати на балансі соціальні об'єкти й утримувати їх у належному стані. Взагалі не на часі під час режиму воєнного стану ухвалювати рішення, що призведуть до різкої зміни соціального балансу", – зауважив міський голова до початку голосування.

IMG 0169

Депутат Олександр Дерев'янчук (фракція "Європейська солідарність") виголосив звернення щодо захисту громадян від енергетичного колапсу.

"[...] Ми, депутати Вараської міської ради Рівненської області, звертаємося до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України при підготовці країни до опалювального сезону та задля захисту громадян від енергетичного колапсу, вжити наступні заходи: 1) розгорнути системи протиповітряної оборони для захисту об’єктів критичної енергетичної інфраструктури: електростанцій, теплоелектростанцій, розподільчих мереж, видобувних потужностей тощо; 2) підготувати та розсередити по країні достатні запаси матеріалів для швидкого відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, у разі їх пошкодження; 3) забезпечити джерела надходження газу, вугілля та інших енергоносіїв з України та інших країн; 4) гарантувати стабільність і прогнозованість управління в громадах. Відмовитись від зловживання створення військових адміністрацій у громадах, віддалених від зони бойових дій. Натомість налагодити робочий діалог між представниками центральної влади і місцевого самоврядування для оперативного вирішення питань енергетичної безпеки регіоні; 5) передбачити під час підготовки проєкту Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" достатні кошти для забезпечення енергоресурсами, впровадження енергозбереження, доступних альтернативних способів електро- та теплогенерації і постачання; виплати субсидій та інших пільг, проведення ремонтних та відновлювальних робіт об’єктів енергетичної інфраструктури. Впевнені, що ці напрямки важливо передбачити у видатковій частині Державного бюджету на 2023 рік[...]", – мовиться у тексті звернення.

Також Олександр Дерев'янчук запропонував колегам підтримати зверення до Президента України, ВРУ, КМУ щодо необхідності визначення пріоритетів бюджетного фінансування, спрямованих на забезпечення обороноздатності держави та соціального захисту громадян при розгляді проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 р.".

Документ містить прохання у забезпеченні першочергового і повноцінного фінансування Збройних сил України, усіх необхідних заходів для оборони України, відвоювання тимчасово окупованих територій нашої країни; передбачення коштів на відновлення зруйнованого житла, об’єктів життєвої інфраструктури, надання допомоги на відновлення житла громадянам; створення можливості для повноцінного фінансування соціального захисту найменш захищених верств населення та ін.

Депутат Дмитро Ющук (фракція "Європейська солідарність") звернувся до міського голови із пропозицією розглянути питання щодо внесення змін до Програми соціальної підтримки та допомоги жителям Вараської громади, що опинилися у складних життєвих обставинах. Зокрема, депутат пропонує збільшити удвічі виплату таким категоріям осіб, адже за нинішнього рівня життя в Україні сума у 5000 грн є замалою.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!