Єдина електронна інформаційно-аналітична система обліку осіб, які мають право на пільги

Для налагодження державного обліку пільговиків, визначення вартості пільг, якими вони фактично користуються, та контролю за використанням бюджетних видатків соціального спрямування 29 січня 2003 року Кабінет Міністрів України затвердив постанову №117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги» (ЄДАРП).

ЄДАРП – це єдина електронна (автоматизована) інформаційно-аналітична система обліку осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою, яка створена для налагодження обліку даних про пільгові категорії, та запровадження адресних розрахунків з організаціями та підприємствами-надавачами послуг за фактично надані послуги пільговикам.

Включається до Реєстру (ЄДАРП) інформація про осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»,  «Про прокуратуру», «Про Службу безпеки України»,   «Про жертви нацистських переслідувань», «Про правові засади цивільного захисту», «Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України», «Про охорону дитинства», «Про соціальний захист дітей війни».

Станом на   1 січня 2017 року в м.Вараш на обліку в ЄДАРП перебуває 18966 осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою. Частина облікованих громадян має право на пільги згідно з декількома законами.

До бази даних внесено інформацію про 568 ветеранів війни (з них 233 учасники бойових дій АТО), 11913 постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, 121 ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, державної пожежної охорони, цивільного захисту, 823 дітей війни, 579  багатодітних сімей та інші.

Зібрана в реєстрі інформація підтримується в актуальному стані і використовується для звірки з відомостями, поданими підприємствами – надавачами послуг, та проведення з ними розрахунків за фактично надані послуги пільговикам. Такий контроль за цільовим використанням бюджетних коштів дасть можливість економити їх та спрямовувати на інші програми соціального захисту .

За 2016 рік згідно звітів-розрахунків підприємств надавачів пільгових послуг нараховано пільги за спожиті житлово-комунальні послуги, на загальну суму 4934,0 тис.грн.

Щомісяця пільгами на житлово-комунальні послуги користується майже 5 тисяч мешканців міста.