Ротавірусна інфекція та її профілактика

Ротавірусна інфекція - гостре вірусне захворювання, що вражає шлунково - кишковий тракт, причиною якого є ротавіруси; проявляється проносами, блюванням, слабкістю, підвищенням температури тіла.

 

Щороку в Україні реєструється біля 54000 діарейних захворювань. Нещодавно ротавірусна інфекція була причиною спалаху серед дітей у м.Дубровиця та м.Костопіль.

Джерелом ротавірусів є хворі з гострою чи безсимптомною формою захворювання. Ротавірусна інфекція поширена як серед дорослих, так і серед дітей. Однак найчастіше хворіють діти грудного та дошкільного віку. У дорослих ротавірусна інфекція протікає часто в стертій формі.

Ротавірус передається багатьма способами, але головним з них є харчовий. Наприклад, інфекція вражає організм, потрапляючи в нього з немитими овочами та фруктами. Вірус не реагує на холод, тому залишається в активному стані, навіть перебуваючи на продуктах, поміщених в холодильник.

Потрапляючи у воду, вірус також її заражає, і знезараження неможливо провести навіть за допомогою хлорування. Серед продуктів харчування лідерами з передачі інфекції є молоко і різноманітні молочні продукти.

Хвора людина також є носієм інфекції, однак за зовнішнім виглядом вона може виглядає здоровою. Велика кількість вірусів міститься у фекаліях інфікованих осіб у період з двох днів до початку діареї до десяти днів після зникнення симптомів захворювання. Тривалість виділення ротавірусу з фекаліями в осіб із ослабленою імунною системою може бути протягом більш ніж 30 днів після інфікування.

Можлива передача інфекції через дотик до брудних рук, при контакті з іншими поверхнями та предметами, що могли бути забруднені фекаліями (іграшки, підлоги, меблі, одяг тощо), а також повітряно-крапельним шляхом.

Це захворювання часто супроводжується чханням, кашлем, відповідно шкідливі мікроби потрапляють у повітря.

Слідуючи з цього підхопити інфекцію можна у будь-якому людному місці. Діти заражаються в основному в дитячому садку і школі.

За результатами спостережень можна сказати, що ротавірус частіше виникає в холодну пору року, а також може носити епідемічний характер. За статистикою найбільшу кількість хворих реєструють в період від листопада до квітня.

Ротавіруси добре зберігаються в зовнішньому середовищі, на речах, поверхні меблів, на іграшках, у продуктах харчування та воді. На людських руках можуть зберігатися протягом кількох годин. Ротавіруси стійкі до дії більшості дезінфікуючих засобів для чищення. Існують різні штами ротавірусів, тому протягом життя можна кілька разів перенести ротавирусную інфекцію, викликану різними штамами вірусу.

Інкубаційний період становить  від 24 до 48 год., потім підвищується температура тіла, з’являється пронос та блювота, часто у хворих з’являються катаральні ознаки (нежить, біль у горлі).

Ротавірусне захворювання може мати легку форму перебігу – водяниста діарея при цьому триває декілька днів, при тяжкій формі захворювання спостерігається блювання, жар. Інкубаційного періоду триває 1-3 дні. Для ротавірусної інфекції характерний гострий початок — різке підвищення температури (близько третини пацієнтів мають підвищену температуру тіла до 39oС), нудота, іноді біль в животі, часте блювання, сильний пронос, випорожнення — яскраво-жовті, водянисто-пінисті. Крім того, у більшості хворих з’являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Багаторічні спостереження виявили, що найбільші спалахи захворювання виникають під час або після епідемії грипу, за що ротавірусне захворювання отримала в народі неофіційну назву «кишковий грип». Симптоми з боку шлунково-кишкового тракту, як правило, зникають через 3-7 днів

Самостійно визначити причину захворювання неможливо, тому що ідентичні ознаки проявляються і при інших захворюваннях – отруєнні, холері, сальмонельозі. Отже, такий стан дитини вимагає негайного виклику лікаря або карети швидкої допомоги.

Не варто давати дітям знеболюючі до приїзду доктора, інакше вони можуть замаскувати симптоми більш серйозної патології.

Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним з яких є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу.

Після захворювання організм виробляє короткочасний імунітет до цих вірусів (до 2 місяців). Специфічної терапії при ураженнях даними вірусами не розроблено, зазвичай використовують симптоматичне лікування спрямоване на відновлення водно-сольового балансу. При  відповідному лікуванні зазвичай прогноз сприятливий.

Для попередженняротавірусних інфекцій необхідно дотримуватись простих і доступних кожному правил:

  • мити руки перед вживанням їжі, після туалету та приходу з вулиці, це все стосується в першу чергу дітей;
  • вживати в їжу тільки ретельно миті овочі, фрукти, а для маленьких дітей ці продукти обов'язково потрібно обробити кип'ятком;
  • не купувати у випадкових осіб на стихійних ринках в антисанітарних умовах молочні та м'ясні продукти;
  • не купувати "з рук" кондитерські кремові вироби, які без належної термічної, обробки та умов виготовлення можуть стати середовищем для життєдіяльності і накопичення мікроорганізмів;
  • дбайте про чистоту своїх квартир, під'їздів, подвір'я та підвалів.

Якщо у вас хтось захворів на вірусний гастроентерит, то необхідно ретельно слідкувати за гігієною в домашньому осередку. Забруднені поверхні повинні бути вимиті водою з милом. Обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус. Посуд, іграшки та білизну від хворого витримати в експозиції дезінфікуючого розчину та ретельно вимити та випрати  під проточною водою.

Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковими інфекціями.

Завідувач відділенням організації

епідеміологічних досліджень

КМВ ДУ «РОЛЦ МОЗУ»

Панченко Н.С.