Відлуння чорнобильських дзвонів

В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогадів, які пронизують серце гострим болем. Одна з них – 26 квітня, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. У цьому році годинник життя відраховує 31річницю Чорнобильської катастрофи, яка стала національною трагедією для багатьох народів, вона прирекла на страждання мільйони людей, породила тривогу за майбутнє дітей.

У нашому місті проживає більше 27 тисяч осіб, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 11859 осіб мають право на пільги відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема:

- 602 потерпілих особи 1 категорії;

- 184 евакуйованих із зони відчуження;

- 735 ліквідаторів (серед яких 70 - 1 категорії, 622 - 2 категорії, 43 - 3 категорії);

- 4 013 осіб 3 категорії;

- 5995 потерпілих дітей, з них 27 дітей інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи;

- 330 дружин (чоловіків) або опікунів на час опікунства неповнолітніх дітей померлого громадянина, віднесеного до категорії 1, 2 та 3 з числа ліквідаторів, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

З метою виконання соціальних програм захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, для пільговиків нашого міста, з Державного бюджету на 2017 рік передбачено кошти на загальну суму 8 млн. 488 тис.454грн за такими напрямами:

- доплата за роботу на радіоактивно забруднених територіях, виплата підвищених стипендій та надання додаткової відпустки” – 1 млн 567 тис. 432грн.;

- компенсація сім’ям з дітьми та видатки на безплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” – 87 тис. 117 грн.;

- щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсація за пільгове забезпечення продуктами харчування” – 5 млн. 289 тис.263 грн.;

- компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю та допомоги на оздоровлення – 208 тис. 222 грн.

- оплата санаторно-курортного лікування громадян, віднесених до категорії 1 та дітей інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою – 1 млн. 336 тис. 420 грн.

Варто зазначити, що відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” передбачено пільги на оплату житлово-комунальних послуг громадянам, віднесеним до І та ІІ категорій, а також на безплатне придбання ліків за рецептами лікарів, відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України.

Для безоплатного забезпечення ліками для амбулаторного лікування та здійснення зубопротезування постраждалих громадян в 2017 році передбачено кошти на суму 478 тис.700 грн., з них на ліки - 440 тис. 400 грн., на зубопротезування - 38 тис. 300 грн, для відшкодування вартості проїзду один раз в рік до будь-якого пункту України -  299 тис 970грн.

Станом на 01.04.2017 року 252 особи з числа ліквідаторів, евакуйованих та потерпілих 1 категорії забезпечено безкоштовними рецептами на суму 110 тис. 100 грн. та 9 осіб -  послугами з безоплатного зубопротезування на суму 9 тис. 570 грн.

Одним із важливих заходів відновлення здоров’я постраждалого від аварії на ЧАЕС населення міста залишається забезпечення їх санаторно-курортним лікуванням.

З 1 січня 2017 року запроваджено новий порядок санаторно-курортного оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи віднесених до 1 категорії та дітей інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою в супроводі одного із батьків.

Особи 1 категорії та діти з інвалідністю мають право вільного вибору закладу відповідного профілю, а також, за бажанням, здійснення доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі.

Термін оздоровлення громадян І категорії складає 18 днів,осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 35 днів, дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, в супроводі одного із батьків - 21 день..

Постановою Кабінету Міністрів від 28.12.2016 року № 1029 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2017 році» установлено розміри грошової допомоги для компенсації у 2017 році вартості путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам, а саме:

 - для осіб, віднесених до категорії 1 — 5 тис. 250 грн.;

- для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку)— 17 тис. 390 грн.;

- для дітей, яким установлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою — 10 тис. 840 грн.

В 2017 році для отримання послуг з санаторно-курортного лікування за різними типами захворювання перебуває 244 особи 1 категорії та 25 дітей із інвалідністю в супроводі одного із батьків.

Міська влада не лишається осторонь проблем ліквідаторів та постраждалих громадян міста.

З нагоди відзначення Дня Чорнобильської трагедії та Міжнародного дня пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф з метою вшанування ліквідаторів, висловлення їм подяки за їх зусилля та самовідданість, покращення матеріального стану учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС 1, 2 та 3 категорії, за рахунок коштів міського бюджету передбачено виплату одноразової грошової допомоги.

Виплату передбачено для 737 осіб на суму 235 тис. 100 грн., з них:

- інвалідам з числа учасників ліквідації 1 по 500 грн. з розрахунку на одну особу;

- учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС 2 та 3 категорії по 300 грн. з розрахунку на одну особу.

Слід наголосити, що потерпілі - це не лише люди, які безпосередньо зазнали горя, але й ми з вами, тому що Чорнобиль торкнувся кожного з нас. Адже якби не аварія, не було так багато скалічених доль і важких невиліковних хвороб. А якби не люди, які пожертвували собою, щоб ліквідувати наслідки аварії, то не було б і всіх нас.

Ми, українці, повинні пам’ятати і шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо. Чорнобиль був, є і буде, а тому згадувати про нього потрібно не лише раз на рік, а робити це постійно. Бо, що б там не було, але ми всі маємо пряме відношення до трагедії. І відлуння Чорнобильських дзвонів буде чути ще не одне покоління.

Начальник управління Т.Сич