• Головна
  • Офіційна інформація
  • Інформація про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності Варашського відділу Сарненської місцевої прокуратури

Інформація про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності Варашського відділу Сарненської місцевої прокуратури

У межах повноважень, визначених Конституцією України та Законом України «Про прокуратуру», впродовж 6 місяців 2018 року Варашським відділом Сарненської місцевої прокуратури вжито ряд організаційно-практичних заходів щодо покращення стану законності, реального усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, притягнення винних осіб до відповідальності, забезпечення відшкодування спричиненої шкоди. 

Зокрема, на виконання положень Конституції, законів України, завданьГенеральної прокуратури України та прокуратури області, постійно здійснюється нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно - розшукову діяльність, досудове розслідування, нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру,пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, представництвоінтересів громадянина та держави в суді, підтримання публічногообвинувачення в суді.

Завдяки вжитим правоохоронними органами міста управлінським, організаційним та координаційним заходам загалом покращено криміногенну ситуацію в регіоні, підвищено якість захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави.

Зокрема, з 01.01.2018 по 30.06.2018 до чергової частини Варашського ВПГУ НП в Рівненській області надійшло 2123 заяв і повідомлень про події тазлочини, з них з ознаками кримінальних правопорушень до ЄРДР внесено 233.

Упродовж першого півріччя 2018 року, в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року зменшилась з 77 до 46 (-40,3%) кількість облікованих тяжких та з 117 до 64 (-45,3%) середньої тяжкості кримінальних правопорушень.

Крім того, на території міста має місце зменшення злочинів проти життя та здоров’я особи (з 25 до 18 або на -28%), очевидних умисних вбивств (з 1 до 0), злочинів проти власності (з 154 до 71 або на -53,9%), зокрема крадіжок (з 122 до 34, або на -72,1%), у тому числі, з квартир (з 16 до 7 або на -56,3%), грабежів (з 3 до 1 або на -66,7%), шахрайств (з 16 до 14, або на -12,5%), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (з 7 до 5, або на -28,6%), незаконного заволодіння транспортними засобами (з 6 до 1 або на -83,3%), проти громадського порядку та моральності (з 11 до 5 або на -54,5%).

Ефективно проведена робота з протидії привласненню, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання, як наслідок виявлено 20 кримінальних правопорушень (7 - у 2017 році).

Зросла кількість кримінальних правопорушень, у яких особам вручено повідомлення про підозру, що зареєстровані у звітному періоді (з 89 до 92, або на 3,4%).

Також збільшилась кількість скерованих до суду кримінальних правопорушень, облікованих у звітному періоді (з 70 до 85, або на 21,4%),

Як наслідок відсоток розкриття правопорушень вищий від обласного, зокрема: в провадженнях у яких особам повідомлено про підозру 60,8%, за остаточними результатами досудового розслідування 58,8%.

Також, упродовж 6 місяців 2018 року викрито 1 кримінальне правопорушення, пов’язане з незаконним збутом наркотичних засобів.

Водночас, попри зменшення загальної кількості зареєстрованих кримінальних проваджень на 37,1% (253 проти 402 у минулому році), на території міста відбулось зростання облікованих особливо тяжких кримінальних правопорушень на 100% (з 2 до 4).

Також, зросла кількість зареєстрованих злочинів проти основ національної безпеки (з 0 до 3).

Зросла кількість кримінальних правопорушень проти волі, честі та гідності особи (з 0 до 1), у тому числі, незаконне позбавлення волі або викрадення людини (з 0 до 1), проти громадської безпеки (з 8 до 9 або на 12,5%).

Крім того, відбулось зростання злочинів, вчинених проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян (з 2 до 16 або на 700%).

Спостерігається негативна тенденція до збільшення кількості злочинів, вчинених особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення (з 11 до 14 або на 27,3%) та у стані алкогольного сп’яніння (з 3 до 5 або на 66,7%).

Упродовж 6 місяців 2018 року до суду скеровано 48 кримінальних проваджень, з них в тому числі, угодами про примирення - 6, визнання винуватості - 5, клопотаннями про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності - 7.

Основними чинниками, які впливають на стан злочинності нажаль і надалі лишається безробіття населення, свідоме порушення підприємцями порядкуроботи торгівельно-розважальних закладів, поблизу яких стаються бійки інші злочини та правопорушення після розпивання спиртних напоїв громадянами.

Впродовж 6 місяців 2018 року Кузенцовським міським судом розглянуто 59 кримінальних проваджень, за результатами чого 61 особу притягнуто до кримінальної відповідальності.

Відділом місцевої прокуратури постійно вивчається питання додержання особами вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Так, упродовж 6 місяців 2018 року відділом місцевої прокуратури в органи поліції скеровано 4 інформації щодо вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією, за якими складено та скеровано до суду 4 протоколи.

На даний час одну особу визнати винною у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, та застосовано адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 850 грн.

Крім того, в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» відділом місцевої прокуратури внесено 2 подання з метою виявлення причин та умов, що сприяли вчиненню пов’язаного з корупцією правопорушення, які розглянуто та задоволено.

Відділом місцевої прокуратури в ході здійснення нагляду за додержанням законів слідчими СВ Варашського ВП ГУ НП в Рівненській області, які здійснюють досудове розслідування у кримінальних провадженнях, скасовано 15 незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, надано 48 письмових вказівок, прийнято участь у розгляді слідчим суддею 1 скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого.

Вивченням стану дотримання вимог закону Варашського ВП ГУНП в Рівненській області при прийманні, реєстрації, розгляді та вирішення заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, відділом прокуратури встановлено 8 фактів укриття кримінального правопорушення. Відповідно, відділом місцевої прокуратури за вказаними фактами внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та на підставі п. 7 ст. 214 КПК України, матеріали кримінального провадження скеровано до Варашського ВП ГУНП в Рівненської області для проведення досудового розслідування.

Протягом 6 місяців 2018 року Варашським відділом Сарненської місцевої прокуратури пред’явлено до суду 5 позовних заяви на суму 539 тис. грн., з них 4 про стягнення витрат закладу охорони здоров’я за стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину на суму 31 тис. грн., з питань державної та комунальної власності 1 - 508 тис. грн. За результатами розгляду судом задоволено в повному обсязі 2 позови на загальну суму 75 тис. грн., в тому числі 1 на суму 65 тис. грн., який пред’явлений у минулому році, 1 провадження за позовом прокурора на суму 508 тис. закрито у зв’язку із добровільним виконанням позовних вимог.

Крім того, в ході здійснення нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, відділом місцевої прокуратури проведено результативні перевірки у Варашському ВП ГУНП вРівненській області, Володимирецькому районному відділі з питань пробації та Вараському міському відділі ДВС. За результатами проведених перевірок внесено 3 документи прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2 посадові особи.

Всього з початку 2018 року внесено 3 документи прокурорського реагування - вказівок, з них 1 до органів поліції, в тому числі 1 при застосуванні заходів адміністративного впливу, що обмежують свободу громадян, 1 до Варашського MB ДВС та 1 - Володимирецького районного відділу з питань пробації.

Впродовж 6 місяців 2018 року до відділу місцевої прокуратури надійшло 48 звернень, з них 25 розглянуто працівниками відділу, 23 - скеровано за належністю в інші відомства. На особистому прийомі прокурорами прийнято 7 громадян, у тому числі 6 особисто керівником місцевої прокуратури.

Крім того, відділом місцевої прокуратури здійснено 16 виступів в засобах масової інформації на актуальні теми.

Стан законності в районі перебуває на постійному контролі відділу місцевої прокуратури, вживаються заходи з метою здійснення наглядової роботи на належному рівні, удосконалення і підвищення ефективності прокурорської діяльності відповідно до сучасних вимог.

Виконувач обов’язків керівника

       місцевої прокуратури 

Я. Баглєй