Профілактика кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь

Літо - це не тільки пора відпусток, розваг на свіжому повітрі, подорожей, але й час, коли підвищується ризик виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Володимирецьке районне управління ГУ Держпрдспоживслужби в Рівненській області інформує населення, що від початку 2018 року в Україні було зареєстровано 535 спалахів інфекційних захворювань (за аналогічний період2017 року було зареєстровано110 спалахів) внаслідок яких постраждало 4981 особа, із них 3606 дітей. Найбільш небезпечними отруєння є для дітей та людей літнього віку. Враховуючи погіршення епідемічної ситуації із кишкових інфекцій, з метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, так, як профілактика — це основний захід, що допоможе убезпечити себе та оточуючих відхарчових токсикоінфекцій спеціалісти відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Володимирецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області звертає увагу населення на проведення необхідних профілактичних заходів, які є досить простими та потребують тільки регулярності, також відповідального відношення до власного здоров’я та професійних обов’язків, а саме:

- ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими,а при споживанні дітьми - обдайте окропом, ні в якому разі не водою з відкритих водойм;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни (мийте руки з милом перед приготуванням їжі, перед її вживанням, після відвідування туалету);

- не зберігайте разом продукти, що вживаються в сирому вигляді, з готовими стравами, використовуйте обробні дошки окремо для сирих та готових продуктів;

- ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакети, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається чистим;

- дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою, не готуйте їжу «із запасом»;

- не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Звертайте увагу та дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці!Купуючи будь-які продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

- старайтесь не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб (особливо консервованих грибів, м’ясних та рибних консерв тощо);

- утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям!!!

- при харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском;

- не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді);

- використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду лише чисту воду, в якості якої ви впевнені;

- намагайтесь тримати кухню в чистоті, без мух і комах.

Звертаємо Вашу увагу, що наявність збудників, їх розмноження в продуктах харчування не впливає на їх смакові якості, тому інфіковані продукти на смак і вигляд не відрізняються від безпечних та якісних. Час від зараження до перших клінічних проявів захворювання триває від декількох годин до двох-трьох діб.    

Після проведення різних урочистих чи ритуальних подій не рідко виникають різні харчові отруєння, тому слід особливу увагу приділити організації масових заходів. Якщо не дотримуватись вимог гігієни на цих заходах, може отруїтися велика кількість людей.

Основні причини спалахів гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь у побуті:

- залучення до приготування страв на урочистості випадкових осіб;    

- недотримання елементарних правил особистої гігієни;

- недотримання технології приготування страв;

- зберігання продуктів харчування в антисанітарних умовах та без

- дотримання необхідного температурного режиму.

Інфекції найчастіше «ховаються» в салатах, холодцях, заливних стравах, фаршированій рибі, кондитерських виробах з кремом, їжі швидкого приготування – одні із останніх харчових токсикоінфекцій, це отруєння після вживання шаурми. Звертаємо увагу на страви, які готуються з надлишком та зберігаються тривалий час. Це призводить до нагромадження збудників інфекційних хвороб у продуктах.

Пам’ятайте! Ваше здоров'я у Ваших руках! У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря, не вдаючись до самолікування.При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку медичну допомогу.

Помічник лікаря-епідеміолога

Володимирецького районного

управління ГУ Держпродспоживслужби

в Рівненській області Наталія Суслік.