Інформація про намір здійснити зміну тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення

Діючі тарифи для Кузнецовського міського комунального підприємства були встановлені на засіданні НКРЕКП постановою від 12.11.2015 № 2768 "Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення Кузнецовському МКП", яка набрала чинності з 1.01.2016 року. Діючі тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення становлять - 6,91 грн./м3 з ПДВ, - 5,21 грн./м3 з ПДВ відповідно. Планові тарифи, наведені в додатку №1, 2 зросли більше ніж у 2 рази на послугу з постачання холодної води та в 3 раза на послугу водовідведення.

Основними чинниками, що вплинули на зміну тарифів є:

1. Збільшилися витрати на електроенергію для технологічних потреб:

  • На 25% по водопостачанню
  • На 60% по водовідведенню.

2. Таке зростання спричинене значним підвищенням тарифу на активну електроенергію ІІ класу напруги з 1,63 грн./кВт (тариф 2015 р.) до 2,32 ( діючий тариф), а це на 42%. При цьому заплановані фізичні обсяги використання електричної енергії майже не змінилися.2/ Значно зросли витрати на оплату праці. Для забезпечення мінімальної заробітної плати та інших гарантій з оплати праці, передбачених законодавством, з урахуванням положень галузевої угоди та колективного договору врахована до планового тарифу заробітна плата зросла в 2 раза по водопостачанню та водовідведенню. Запланована середня заробітна плата одного працівника зросла на 212 %, а саме з 4000 грн. до 8472 грн.

3. Відповідно зросли витрати на сплату єдиного соціального внеску у розмірі 22 % від загальної суми витрат на оплату праці.

4. В 2018 році, в зв`язку з перебоями в роботі головного постачальника хімічного реагента (гіпохлорита), який в великому обсязі використовує КМКП для знезараження піднятої води та стоків, його вартість збільшилася в рази. А саме з 4072,8 грн./т (ціна в діючому тарифі) до 14522 грн./т, а це майже на 400 % і ціни далі продовжують рости. Без цього реагента не можливе безперебійне функціонування підприємства. Тому КМКП змушене нести такі витрати, щоб запобігти погіршенню санітарно-гігієнічних норм.

5. Зменшилися обсяги наданих послуг по водопостачанню та водовідведенню. На зменшення обсягів вплинуло те, що велика кількість населення встановлює лічильники на воду, значно економніше використовує природний ресурс. А також за останні роки були встановленні необхідні прилади обліку, які дозволили повністю контролювати обсяги видобутку води. Обсяг водопостачання зменшився в плановому тарифі порівняно з діючим на 17%, обсяг водовідведення на 25%. Цей фактор також вплинув на збільшення вартості 1 м3 водопостачання та водовідведення.

Додаток