Дайджест новин з питань енергоефективності та змін клімату за жовтень

До вашої уваги добірка найцікавіших і найактуальніших новин в Україні та світі, історій успіху українських міст за жовтень і анонс подій на листопад-грудень.

Увага, конкурс для органів місцевого самоврядування та об'єднаних територіальних громад!

Європейська комісія оголосила двоетапний конкурсний відбір заявок на підтримку сталого партнерства міст. Термін подачі концептуальної заявки через систему «Проспект» - до 6 грудня 2018 року. Подивитись запис інформаційної сесії із роз’ясненням умов конкурсу.

 

Законодавство України
З 1-го грудня запрацюють будівельні норми, що вводять європейські вимоги до теплоізоляції фасадів. У кінці серпня опубліковано новий ДБН В.2.6-33:2018 «Конструкції зовнішніх стін із фасадною теплоізоляцією. Вимоги до проектування», який, зокрема, передбачає впровадження європейських вимог до енергомодернізації фасадів.

У жовтні на засіданні Уряду прийнято постанову «Про затвердження Порядку визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів – розподілювачів теплової енергії». Ця постанова є одним з семи підзаконних актів, які мають бути прийнятими і  запрацювати, для того, щоб уможливити встановлення розподільників тепла – технічного рішення для поквартирного обліку тепла в багатоквартирних будинках з вертикальною розводкою системи опалення.

Звертаємо увагу міст на можливість внесення зауважень та пропозицій до підзаконних актів:
До 12-го листопада триває громадське обговорення доопрацьованого проекту наказу Мінрегіону «Про затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг».

До 17-го листопада триває громадське обговорення проекту постанови КМУ «Про затвердження Порядку та умов узгодження ліцензіатами обласних та Київської міської державних адміністрацій, що провадять господарську діяльність з виробництва теплової енергії, транспортування теплової енергії»

До 1-го грудня триває громадське обговорення проекту наказу Мінрегіону «Про затвердження Порядку організації та проведення особистого прийому громадян у Державній архітектурно-будівельній інспекції України та її територіальних органах».

  

Основні новини в Україні та світі

У Києві 1-2 жовтня відбувся форум «Екоінновації та «зелене» підприємництво: зроблено в Україні», де підприємці, урядовці та інвестори обговорили можливості розвитку екоінновацій та перспективи українського «зеленого» експорту низьковуглецевих і дружніх до клімату технологій.

4 - 5 жовтня у Львові відбувся IХ Всеукраїнський форум ОСББ. Учасники форуму активно працювали над формулюванням пропозицій до резолюції, як підсумкового документу роботи, який надіслано до центральних органів влади. З текстом підсумкової резолюції та презентаціями можна ознайомитися тут.

Понад дві сотні учасників – міських голів з України і з-за кордону, представників міжнародних донорських структур, інвесторів та корпорацій – зібрав цьогорічний Міжнародний Саміт Мерів, який уже втретє поспіль відбувся у Києві 9 жовтня. Захід відбувався за підтримки АЕМУ. Серед доповідачів та учасників особливо приємно було бачити чимало міських голів міст-членів Асоціації та підписантів Угоди мерів.

Про українські міста через 10 років очима засновниці Міжнародного саміту мерів Ірини Озимок.

23 жовтня у Харкові відбувся III німецько-український BEA Форум «Біоенергетика, енергоефективність і агробізнес». В рамках дискусійної панелі про стратегію сталого розвитку і відновлення інфраструктури обговорили кроки, які повинні здійснити муніципалітети для забезпечення виконання планів та програм сталого розвитку та які інструменти можна використати для залучення приватних інвесторів у інфраструктурні проекти. Модерував панель виконавчий директор АЕМУ Святослав Павлюк. Серед учасників панелі – міські голови, експерти, юристи представники GIZ, ПРООН та компаній Henkel і Rehau.

 

Події АЕМУ

8 жовтня у Києві, відбулася стартова зустріч проекту з впровадження Європейської Енергетичної Відзнаки (ЄЕВ) в Україні. Європейська Комісія офіційно визнала ЄЕВ ефективним інструментом впровадження ПДСЕРК у рамках ініціативи Угода мерів. Серед українських міст учасниками ЄЕВ є Вінниця (отримала сертифікат у 2015р.) та Житомир, ще три міста – Львів, Суми і Черкаси – відібрано для наступного етапу пілотного проекту.

 

19 жовтня відбувся вебінар на тему "Фінсько-український трастовий фонд: можливості для муніципалітетів", який проводився в рамках проекту АЕМУ "Угода мерів - Схід",. Тим, хто не мав змоги долучитися, пропонуємо переглянути  запис вебінару.

Новини АЕМУ

Запрошення до проекту SmartEnCity - Towards Smart Zero CO2 Cities across Europe.

Українські міста-члени АЕМУ – і не лише вони – мають зараз унікальну нагоду розширити своє розуміння поняття сталого  розвитку та шляхів його практичного втілення у власних громадах, відгукнувшись на запрошення проекту SmartEnCity - Towards Smart Zero CO2 Cities across Europe долучитись до добровільної мережі SmartEnCity Network, яку створено спеціально для того, щоб в рамках проекту оперативно ділитися власними поточними напрацюваннями зі всіма зацікавленими сторонами, які його безпосередніми учасниками, однак, не є.

 

У жовтні в Барселоні відбулася щорічна міжнародна конференція європейської асоціації «Кліматичний Альянс» - структури, що об’єднує на сьогодні 1716 членів, ут.ч. понад 1600 муніципалітетів у цілому світі, середякихі Асоціація «Енергоефективні міста України» та українські міста Долина, Броди і Самбір. Загальне мотто цьогорічної зустрічі – об’єднання міст, громад, усіх зацікавлених сторін та тих, що приймають рішення на регіональних/національних рівнях заради радикальних дій для сповільнення і навіть припинення змін клімату, а також обмеження, компенсаціїчипом’якшеннявпливуцихзміннапланетуЗемля.

Сформовано новий склад Громадської ради при Держенергоефективності України, яка  активно впливатиме на розвиток у сфері енергоефективності і на політику сталого енергетичного розвитку. Від АЕМУ до складу Громадської ради увійшов виконавчий директор Святослав Павлюк.

 

24 жовтня в Славутичі відбулося триденне стажування під назвою «Від міста до міста» в рамках проекту АЕМУ «Угода мерів-Схід», для представників Комишуваської ОТГ, Ладижина, Піщанки, Хмільника та Шумська. Так, місто Славутич, як успішний Підписант Угоди мерів, один із співзасновників та членів АЕМУ, ділиться практичним досвідом щодо планування та впровадження політики сталого енергетичного розвитку.

Докладніше про 1-ий, 2-ий та 3-ій день стажування.

 

Анонси подій на листопад-грудень

6-8 листопада 2018 року – Міжнародний конгрес «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства – 2018» та виставки AQUA UKRAINE, КОМУНТЕХ, ЄВРОБУДЕКСПО, ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ. ВІДНОВЛЮВАНА ЕНЕРГЕТИКА. За довідками щодо участі, просимо звертатись: тел./факс: (044) 201-11-59, 201-11- 66e-mail: forum@iec-expo.com.ua

12 листопада - BIO ENERGY DAY (Львів). ЗустріччленівКлубуенергетики. Тема: Теперішнєтамайбутнєукраїнськоїбіогазовоїенергетики.

12-15 листопада 2018 року (Київ), 9-иЙ МІЖНАРОДНИЙ ФОРУМ З ЕНЕРГЕТИКИ ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ.

14 листопада (Київ). Клуб енергетики запрошує на Інвестиційний Енергетичний Форум.

16 листопада (Київ). III Український Форум Шовкового Шляху 2018, в рамках якого відбудеться стратегічна сесія «Енергія майбутнього».

16-17 листопада у Львові проводитимуть Дні зеленої економіки 2018 року  Захід відбудеться у форматі конференції  - в перший день та тематичних семінарів – у другий день.

Український Енергетичний Тиждень’18

З 19 по 21 листопада 2018 року в НСК Олімпійський (Київ) пройде Український Енергетичний Тиждень’18, вагома подія  в українській енергетиці. Реєстрація: a7conf.com/uew/ua

21-23 листопада (Київ). Міжнародний Форум Інновацій. Секція «Енергетика».

22-23 листопада АЕМУ разом з партнерами, в рамках проектів Угода Мерів-Схід, Угода Мерів-Демонстраційні проекти та Мери за економічний розвиток, проведуть  конференцію високого рівня «Міста за сталий розвиток». Міста-учасники цих ініціатив незабаром отримають запрошення до участі. Забронюйте ці дати в календарі!

27-28 листопада (Київ). Міжнародна виставка обладнання та технологій для поводження з муніципальними та промисловими викидами, пилогазоочистки.

29-30 листопада (Кам’янець-Подільський). V МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ДОВКІЛЛЯ 2018.

Визнання «ЕКОtransformation-2018» покликане сприяти формуванню нової системи цінностей, підтримувати лідерів бізнес-спільноти, які попри економічні труднощі формують справжні національні цінності – повагу до своєї землі, піклування про її збереження і процвітання. До участі запрошуються в тому числі і керівники міст та громад, що активно сприяють «зеленій» модернізації виробництва в регіонах, лідери інноваційних програм з енергоефективності та енергозбереження. 17 грудня 2018 року у м. Києві буде проведено урочисту церемонію. Подати заявку.

Асоціація "Енергоефективні міста України"

м. Львів, 79020, Україна
т/ф +380 322 455262

office@enefcities.org.ua

enefcities.org.ua

facebook.com/energyefficientcities

youtube.com/user/enefcities