«МУНІЦИПАЛЬНА НЯНЯ»: ЯК ОТРИМАТИ КОМПЕНСАЦІЮ ТА ЩО НЕОБХІДНО ЗНАТИ

Урядом України послідовно підвищуються стандарти соціального захисту сімей з дітьми, запроваджуються нові форми підтримки сімей з дітьми.

Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.05.2018р. №427 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства» з 01 вересня 2018р. сім’ї, у яких народилась дитина, мають право на отримання «пакунку малюка», до складу якого входить набір із двадцяти п’яти необхідних речей для новонароджених дітей.

Цією ж постановою з 01 січня 2019р. запроваджено відшкодування послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року.

На даний час цей розмір складає 1626,00 грн., з 01.07.2019р. складатиме 1699,00 грн., а з 01.12.2019р. – 1779,00 грн.

Які умови отримання відшкодування послуги «муніципальна няня», куди необхідно звернутись та з якими документами ?

Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 30.01.2019р. №68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня».

Перш за все, необхідно зазначити, що щомісячна компенсація виплачується незалежно від того виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці.

У разі двох чи більше дітей віком до трьох років компенсація послуги “муніципальна няня” виплачується отримувачу послуги за кожну дитину, яку доглядає муніципальна няня.

Отримувачем послуги «муніципальна няня» є батьки (усиновлювачі), опікуни дитини.

Тобто, кошти виплачуватимуться не особі, яка надає послуги муніципальної няні, а батькам дитини, за якою няня здійснює догляд.

Послуги «муніципальної няні» може надавати може надавати будь-яка фізична особа за умови, що вона зареєстрована як підприємець або юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми.

При цьому, у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо особи, яка хоче надавати послуги «муніципальної няні», обов’язково повинна міститись інформація про такі види економічної діяльності (відповідно до класифікації видів економічної діяльноcті):

-  для фізичних осіб-підприємців – за кодом 97.00 «Діяльність домашніх господарств як роботодавців для домашньої прислуги», 88.91 «Денний догляд за дітьми»;

-  для юридичних осіб – за кодом 78.20 «Діяльність агентств тимчасового працевлаштування», 85.10 «Дошкільна освіта».

Обов’язковою умовою отримання компенсації за послугу «муніципальна няня» є укладення між отримувачем послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею договору у письмовій формі.

При цьому, у договорі має бути визначено, зокрема, назву послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк її надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін.

Для отримання компенсації послуги “муніципальна няня” отримувач послуги “муніципальна няня” протягом місяця після укладення договору подає управлінню праці та соціального захисту населення за місцем свого проживання заяву та наступні документи:

-  заяву про надання компенсації послуги “муніципальна няня”;

-  заяву про перерахування коштів для компенсації послуги “муніципальна няня” із зазначенням рахунка в установі банку;

-  копію договору між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею;

- документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня” (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка).

До заяви додаються копії:

-  свідоцтва про народження дитини;

-  паспорта отримувача компенсації послуги “муніципальна няня” з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації;

-  документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);

-  документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків отримувача компенсації послуги “муніципальна няня”;

-  рішення виконавчого органу міської ради або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Рішення про призначення компенсації послуги «муніципальна няня» приймається управлінням праці та соціального захисту населення протягом десяти робочих днів із дати надходження документів.

Виплата компенсації послуги “муніципальна няня” здійснюється щомісяця на підставі поданих отримувачем послуги “муніципальна няня” документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”.

Слід зазначити, що отримувач послуги «муніципальна няня» зобов’язаний щомісяця до 5 числа подавати управлінню праці та соціального захисту населення документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”.

У разі неподання в установлений строк документів, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги “муніципальна няня”, виплата компенсації послуги “муніципальна няня” припиняється.

Отримувач послуги «муніципальна няня» також зобов’язаний протягом одного робочого дня проінформувати про розірвання договору або про інші обставини, що можуть вплинути на надання муніципальною нянею послуги “муніципальна няня”.

Виплата раніше призначеної компенсації послуги “муніципальна няня” також припиняється:

у разі переїзду отримувача послуги “муніципальна няня” до іншої адміністративно-територіальної одиниці і виникнення обставин, що унеможливлюють виплату компенсації послуги “муніципальна няня” (розірвання договору, смерть отримувача послуг “муніципальна няня”, дитини, припинення діяльності фізичної особи - підприємця, юридичної особи, яка надає послугу “муніципальна няня”), - з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися зміни;

за заявою отримувача послуги “муніципальна няня” - з місяця, наступного за місяцем її подання, якщо інше не обумовлено заявою.   

Інформацію щодо послуги «муніципальна няня» також можливо отримати за такими телефонами управління праці та соціального захисту населення – 24599 або 31351 (з понеділка по четвер з 08.00 до 17.00 год, у п’ятницю – до 16.00).

Крім того, у вищевказані години ви можете особисто звернутись за консультацією у виконавчий комітет міської ради, кабінет № 100.         

  

Управління праці та

соціального захисту населення

виконавчого комітету Вараської міської ради