Податкова інформує

Перевірити інформацію про наявність боргу платник може самостійно

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків – юридичних та фізичних осіб – підприємців, що у разі наявності у платника податкового боргу до 1020 гривень, податкова вимога боржнику не надсилається, але при цьому на заборговану суму нараховуються штрафні санкції.

Перевірити інформацію про наявність чи відсутність податкового боргу платник може в Електронному кабінеті платника зайшовши в меню «Стан розрахунків з бюджетом» або на вебпорталі ДПС України в розділі «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера».

Нагадаємо, що відповідно до пункту 59.1. статті 59 ПКУ податкова вимога надсилається (вручається) платнику, тільки у випадку несплати платником податків узгодженої суми грошового зобов’язання в установлені строки, якщо сума податкового боргу такого платника перевищує 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1020 гривень).

Така податкова вимога надсилається платнику не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов’язання. Якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, однак податковий борг не був погашений в повному об’ємі, податкова вимога додатково платнику не надсилається.

Також звертаємо увагу, що ДПС України на головній сторінці вебпорталу у розділі «Переліки» розміщено інформацію про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг станом на 01.09.2020, у розрізі територіальних органів ДПС України. У таблиці наведені дані по платниках податків із зазначенням загальної суми податкового боргу суб’єкта господарювання до державного та місцевих бюджетів.

З інформацією можна ознайомитись за посиланням:  https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/296361.html


 

Шановні краяни! Утримуйтесь від відвідування ЦОПів без нагальної потреби – обирайте дистанційне спілкування!

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу, що в умовах обмежувальних протиепідемічних заходів залишається актуальним максимальне використання дистанційного формату спілкування з податковою службою та електронних сервісів ДПС, зокрема ІТС «Електронний кабінет», вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. 

У зв’язку з розповсюдженням гострої респіраторної хвороби СОVID-19 та попередженням інфікування і поширення вірусних інфекцій рекомендуємо утриматися від відвідування центрів обслуговування платників (ЦОП) без нагальної потреби.  Особливо, якщо питання, з якими звертаєтесь до ЦОПів, можливо вирішити дистанційно (он-лайн або поштою).

Отримати інформацію з питань оподаткування, стану обробки електронної звітності, роботи органів ДПС тощо можна за телефоном Контакт-центру ДПС 0800501007, а також у чатах популярних месенджерів Viber та Telegram.

Приєднатися до чатів ДПС можна:

-  з вебпорталу Державної податкової служби України, розділ «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» https://tax.gov.ua/;

-  з сайту Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (скорочено ЗІР) https://zir.tax.gov.ua/, або його мобільної версії.

У разі потреби обов’язкового відвідування ЦОП, просимо дотримуватись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України щодо зменшення впливу та передачі гострих респіраторних вірусних інфекцій: користуватися захисною маскою, дезінфікуючими засобами та не створювати скупчення людей у ЦОП.

Пам’ятайте про необхідність дотримання безпечної відстані між людьми (щонайменше 1,5 метри), уникайте контакту з усіма, хто має гарячку та кашель.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких і оточуючих!


 

Маєте податковий борг? - У рахунок його погашення можуть вилучити готівку

Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків, що  несвоєчасне перерахування до бюджету суми узгодженого грошового зобов’язання може призвести до  неприємностей, таких як опис майна в податкову заставу, продаж  майна боржника, стягнення дебіторської заборгованості, в деяких випадках на майно боржника може бути накладено арешт. Також, одним із заходів з погашення податкового боргу, може бути вилучення готівки платника податків: це передбачено  ст. 95 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, стягнення коштів платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги (пункт 95.2 статті 95 ПКУ).

Контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно з нормами Порядку стягнення готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 р. № 1244 (далі – Порядок № 1244) у випадках, передбачених пунктами 95.2 - 95.4 статті 95 ПКУ, рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу про погашення усієї суми податкового боргу видається на підставі рішення суду про стягнення коштів за рахунок готівки, що належить платнику податків.

У випадку, передбаченому пунктом 95.5 статті 95 ПКУ, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить платнику податків, здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду.

Під час вилучення готівки працівники рахують наявні кошти. У разі коли обсяг готівки у платника податків перевищує суму його податкового боргу, вилученню підлягає готівка на суму боргу.

У рахунок погашення податкового боргу спрямовується також готівка, виявлена працівниками у касі платника податків, у тому числі в скриньці реєстратора розрахункових операцій, та в інших місцях зберігання коштів.

За результатами вилучення готівки складається акт (пункт 5 Порядку № 1244).

Вилучена готівка в національній валюті вноситься працівником до банку для перерахування до відповідного бюджету в день її стягнення, а в разі неможливості такого внесення - на наступний робочий день.

Готівка в іноземній валюті передається банку або іншій фінансовій установі, що має право на реалізацію іноземної валюти, у зазначений строк для її продажу відповідно до законодавства та подальшого перерахування згідно з вимогами абзацу першого цього пункту.

Відповідно до приписів пункту 95.5 статті 95 ПКУ, у разі якщо податковий борг виник у результаті несплати грошових зобов’язань та/або пені, визначених платником податків у податкових деклараціях або уточнюючих розрахунках, що подаються контролюючому органу в установлені цим Кодексом строки, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такому платнику податків, та/або коштів з рахунків такого платника у банках здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду, за умови якщо такий податковий борг перевищує 5 мільйонів гривень та не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку його сплати, та відсутні зобов'язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов’язань.

У таких випадках:

рішення про стягнення коштів з рахунків такого платника податків у банках є вимогою стягувача до боржника, що підлягає негайному та обов’язковому виконанню шляхом ініціювання переказу у платіжній системі за правилами відповідної платіжної системи;

рішення про стягнення готівкових коштів вручається такому платнику податків і є підставою для стягнення.

Про наявність податкового боргу платники можуть дізнатись на офіційному вебпорталі ДПС (tax.gov.ua), де  щомісячно оприлюднюється інформація про суб’єктів господарювання, які мають такий борг.

Тож податківці звертаються до платників податків, щоб з метою уникнення вжиття заходів, зокрема, вилучення готівки, боржники негайно погасили податкові борги.


Запитували – Відповідаємо

Чи оподатковується сума допомоги на дітей, яка надається підприємцю – платнику єдиного податку  першої та другої групи,  на період карантину?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року № 329 встановлено виплату для отримання допомоги на дітей, яка надається ФОП – платнику ЄП першої та другої групи, на період карантину та на один місяць після дати його скасування.

Допомога призначається і виплачується ФОПам, які обрали спрощену систему оподаткування, а саме першу або другу групи платників єдиного податку, а також сплатили ЄСВ за всі місяці 2019 або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації ФОПа. Проте така допомога не призначається на дітей, на яких виплачується компенсація послуги «муніципальна няня».       

Пунктом 2 Порядку № 329 встановлено, що покриття витрат на виплату допомоги на дітей здійснюється за рахунок коштів, виділених Мінсоцполітики, з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками відповідно до Порядку використання коштів фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р.     № 302.

Згідно з п.п. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема, доходи у вигляді суми державної та соціальної матеріальної допомоги, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Пунктом 1.7 п.п. 16 прим.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, що згідно з розд. IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Отже, сума допомоги на дітей, яка, відповідно до постанови, надається фізичній особі – підприємцю – платнику єдиного податку першої та другої групи, на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором.


Електронний ключ – шлях до сучасних послуг

 

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області повідомили, що в поточному році послугами Кваліфікованого надавача ЕДП Інформаційно-довідкового департаменту ДПС при Головному управлінні ДПС в області скористались 8092 фізичних (фізичних осіб-підприємців) та юридичних осіб Рівненщини, які отримали більше 22 700 посилених сертифікатів електронних ключів. Відтепер вони можуть звітуватись та отримувати чималу кількість послуг не відвідуючи податкову службу. 

Інформаційно-довідковий департамент ДПС – єдиний в Україні кваліфікований надавач електронних довірчих послуг, який надає електронні довірчі послуги усім без винятку суб’єктам господарювання, органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам і організаціям усіх форм власності та фізичним особам на безоплатній основі. 

Кваліфіковані сертифікати відкритих ключів діють два роки та дають можливість працювати з усіма електронними державними сервісами.

Наразі, для отримання електронних ключів юридичним і фізичним особам необхідно мати мінімальний пакет документів та заповнити реєстраційну картку встановленого зразка, детальна інформація про  отримання електронни х довірчих послуг за посиланням: https://acskidd.gov.ua/etrusted-services.

А ті платники, які вже мають чинні сертифікати (наприклад до закінчення строку чинності сертифікатів залишилося декілька днів), незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо), особистий ключ, доступний лише користувачу що не є скомпрометованим, можуть самостійно сформувати сертифікати (подовжити дію електронного ключа на 2 роки), не відвідуючи податкову. Для цього слід завантажити відповідне програмне забезпечення ІІТ Користувач ЦСК-1 та переглянути відеінструкцію або ж отримати нові ключі в режимі он-лайн безпосередньо на сайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг (дистанційне формування сертифікатів за посиланням: https://acskidd.gov.ua/manage-certificates).

Додаткову інформацію також можна отримати за телефоном 0362-692-627 або за адресою - вул. Відінська, 8, каб. 102.


Якщо ФОП припиняє свою діяльність, то він має подати звіт по ЄСВ

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу підприємців, що у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа – підприємець, в т. ч. платник єдиного податку, зобов’язана подати сама за себе Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ.

Така звітність подається згідно з додатком 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Порядок), затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Звіт подається із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 8 розд. ІІІ Порядку). Звіт подається протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Термін сплати зобов’язань визначених ФОП у звіті з позначкою «ліквідаційний» настає в день подання такого звіту, тож ЄСВ повинен бути сплачений до дати подання звіту включно.

Зняття з обліку платників ЄСВ здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих держреєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку (ст. 5 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»).

ФОП знімаються з обліку як платники ЄСВ в контролюючому органі у разі встановлення факту відсутності заборгованості зі сплати внесків, контроль за справлянням якого здійснюють контролюючі органи. У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, така фізособа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника ЄСВ в частині діяльності, яка здійснювалася нею як ФОП.

ФОП позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності відповідною особою (п. 8 ст. 4 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань»).


Здаєте майно в оренду? Зверніть увагу на нюанси оподаткування!

Якщо ви вирішили здавати майно в оренду, то оподаткування доходу від такої операції залежатиме від того, в якому юридичному статусі будете знаходитись: як зареєстрований суб’єкт підприємницької діяльності чи як звичайна фізична особа.

Розглянемо варіанти.

1. Ви здаєте в оренду нерухоме майно як фізична особа іншій  фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання.

Дохід від надання нерухомості в оренду, житловий найм оподатковуватиметься податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 18 %. Також зазначений дохід є об’єктом оподаткування військовим збором (ВЗ) за ставкою 1,5 %.

При цьому сам об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди. Мінімальна сума орендного платежу встановлюється органами місцевого самоврядування. Якщо мінімальну вартість не встановлено чи не оприлюднено до початку звітного (податкового) року, об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеного в договорі оренди.

Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. Тобто, вам необхідно буде сплатити встановлені податки та прозвітувати про це в податкову (подати Декларацію про майновий стан і доходи).

Наприклад, ви здаєте квартиру, яка належить на праві приватної власності, громадянину. Оренда плата щомісячно становить 5000 гривень. Сума податкових зобов’язань за квартал (3 місяці) становитиме 2925 грн. (ПДФО 2700 грн. (15000 * 0,18) + ВЗ 225 грн. (15000 * 0,015).

2. Ви, як звичайна фізична особа, здаєте в оренду нерухоме майно суб’єкту підприємницької діяльності.

Такий дохід буде оподатковуватись аналогічно доходу, визначеному у першому прикладі, але податковим агентом (тим, хто відповідає за нарахування та сплату податку під час нарахування доходу) буде  орендар -  суб’єкт підприємницької діяльності, який і перерахує визначені податки до бюджету.

3. Ви надаєте в оренду нерухоме майно як фізична особа-підприємець-платник єдиного податку.

У разі реєстрації підприємцем та обрання спрощеної системи оподаткування  податок складатиме:

- для ІІ групи платника єдиного податку -  20% від мінімальної заробітної  плати щомісячно (ставка єдиного податку встановлюється у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року);

- для ІІІ групи  платника  єдиного податку -  5% від отриманого доходу (у разі включення ПДВ до складу єдиного податку) або 3% від отриманого доходу (+ сплата ПДВ).   

Зверніть увагу, що фізичні особи - підприємці не можуть застосовувати спрощену систему оподаткування, у разі якщо надають в оренду:

- земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара;

- житлові приміщення та/або їх частини з  площею більше  ніж    100 квадратних метрів;

- нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, з  площею більше ніж  300 квадратних метрів.

ГУ ДПС у Рівненській області