«Первоцвіти» - перші «посмішки» весни! Збережемо їх для наших нащадків.

Перші квіти після тривалої зими приносять величезну втіху для душі. Прогулянка до лісу ранньою весною – просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів, але не поспішайте рвати це чудо! При збиранні первоцвітів ми з вами не задумуємося якої шкоди завдаємо природі, а саме не даємо можливості рослинам утворити насіння. Ні сніг, ні морози не знищують ці добре пристосовані рослини.

Кожна зірвана стебелина з трьома первоцвітами несе за собою знищення 45 – 60 насінин. Поступово наші ліси втрачають велику кількість цих чудових безцінних дарунків природи, серед яких первоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, пролісок, сон-трава, конвалія, медунка, білоцвіт весняний, мати-й-мачуха, горицвіт весняний.

Первоцвіти є єдиним джерелом живлення для багатьох видів комах. Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліс від шкідників. Дерева почнуть хворіти й всихати.

Щовесни на території України  надзвичайно великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами, в тому числі занесених до Червоної книги  України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Збирання даних видів рослин призводить до знищення їх популяцій. Реалізація червонокнижних видів рослин відбувається в місцях масової торгівлі (ринках).

За зривання червоно книжної квітки в Україні тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340-510 грн з конфіскацією незаконно добутого.

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою штраф у розмірі 510-1700 грн. Ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1700-3655 грн (адміністративну справу розглядає суд).

Пам’ятайте, купуючи букетики первоцвітів, ми стимулюємо продавців-порушників до ще більшого збору цих рослин у наступні роки, адже є попит – є і пропозиція. А до 8-го березня жінкам буде не менш приємно отримати придбаний у магазині горщик із декоративними крокусами чи гіацинтами. Тільки наша особиста відмова від купівлі зникаючих квітів дасть їм шанс рости і квітувати щовесни.    

Відділ муніципальної поліції

виконавчого комітету Вараської міської ради