Зобов’язання та відповідальність власників утримання домашніх тварин

Шановні мешканці Вараської громади! Закликаємо бути гуманнішими та ставитись відповідально до домашніх тварин.
Якщо ви не маєте змоги утримувати домашніх тварин у відповідних умовах, будь ласка, не беріть на себе таку відповідальність. Адже у цієї "медалі" є не лише моральний бік, а й адміністративна відповідальність за неправомірні дії згідно із Законом України "Про захист тварин від жорстокого поводження".
 
ЗОБОВ’ЯЗАННЯ
 
Зокрема, ст.22 цього закону передбачає зобов’язання господаря щодо домашніх тварин:
  • забезпечити тварині можливість у задоволенні її природних потреб в їжі, воді, сні, рухах, у природній активності та інших;
  • забезпечити постійний догляд, ветеринарний нагляд;
  • дотримуватись санітарно-гігієнічних норм утримання тварин, зокрема, прибирати екскременти у місцях загального користування;
  • запобігати прояву небезпечних дій по відношенню до людей;
  • упереджувати можливість безконтрольного виходу тварин за межі їх утримання.
До всього власник має забезпечувати, зокрема своєчасне надання домашній тварині ветеринарних послуг (обстеження, лікування, щеплення тощо), а також негайно повідомляти медичну або ветеринарну установу про випадки заподіяння домашньою твариною ушкоджень здоров’ю людині або іншим тваринам.
 
Власникам собак заборонено тримати собак і котів у місцях загального користування (коридорах, підвалах, на сходових площадках, горищах тощо), приводити собак та котів у приміщення магазинів, їдалень та дитячих майданчики, парки, сквери, сади та інші місця загального користування. А також заборонено залишати домашніх тварин без догляду.
 
Врахуйте також, що тварини мають обов’язково бути зареєстровані.
 
Окрім цього у законі вказано, що власник чи особа, яка супроводжує домашню тварину, мають використовувати:
  • поводок, якщо тварина може становити небезпеку для життя чи здоров’я людей;
  • намордник на собаках небезпечних порід;
  • нашийник із позначками-ідентифікаторами.
 dog 2059668 960 720
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ
 
За порушення правил тримання тварин законодавством передбачена кримінальна та адміністративна відповідальність.
 
Відповідно до ч.1 ст.154 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, чи понад установлену кількість, чи не зареєстрованих собак, або приведення у громадські місця, або вигулювати собак без повідків і намордників (крім собак, у реєстраційних свідоцтвах яких зроблено спеціальну відмітку) чи у невідведених для цього місцях тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людей або їх майну, а так само повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією тварин і на посадових осіб – від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч.2 ст.154 КУпАП).
 
Адміністративна відповідальність за тримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами ст.152, 153 КУпАП передбачено відповідальність за порушення правил благоустрою території міста (штраф від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), за знищення або нанесення шкоди зеленим насадженням (штраф від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів).
 
Необхідно звернути увагу на те, що у випадку заподіяння домашньою твариною тілесних ушкоджень, заходи цивільної відповідальності будуть застосовуватися паралельно з заходами, передбаченими ч.2 ст.154 КУпАП або ст.121, 122, 125, 128 Кримінального кодексу України (нанесення тілесного ушкодження).
 
Встановлено адміністративну відповідальність за неприбрані власником тварини її екскрементів у громадському місці. Штраф становить від 170 до 340 грн, за друге порушення – 340-510 грн.
 
За вигул собак у не відведених для цього місцях власнику загрожує штраф від 170 до 340 грн.
 
raccoon 722
 
ЗОНИ ВИГУЛУ
 
Вигулювати домашніх тварин на території Вараської міської територіальної громади дозволено у таких місцях: Лісопаркова зона, ліс Ювілейний, зона Набережної, район Хомецької гори.
 
ПОКАРАННЯ ЗА ЖОРСТОКІСТЬ
 
У 2017 році було введено кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.
 
За порушення правил утримання, як і раніше загрожує адміністративна відповідальність. Однак нині штрафи збільшено.
 
За знущання над тваринами без завдання тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, а також за залишення тварини напризволяще та інші порушення правил утримання та транспортування загрожує від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить приблизно від 3 000 до 5 000 грн.
 
Відділ екологічного контролю Управління безпеки та внутрішнього контролю ВК ВМР

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!

Чат-бот Вараської громади! Telegram, Viber Приєднуйтесь!