ВПО можуть реєструватись й отримувати допомогу без наявності паспорта

Із 15 липня внутрішньо переміщені особи можуть ставати на облік, реєструватись та отримувати допомогу від держави навіть без наявності паспорта – на підставі довідки від Державної міграційної служби (ДМС) чи через застосунок Дія.

Відповідна урядова постанова, яку ініціювало Мінреінтеграції спільно з Мінсоцполітики та ДМС спрямована на вирішення питання, яке пов’язане із ідентифікацією громадян, які втратили документи.

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 2022 р. №755. було внесено зміни до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. №509.

Серед іншого цими змінами передбачено, що "у разі відсутності документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або документа, що посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус, під час подання заяви про взяття на облік у період дії воєнного стану заявник пред’являє відображення в електронній формі інформації, що міститься у документах, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України або її спеціальний статус, сформованих засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) або єДокумент, або довідку про подання документів для оформлення паспорта громадянина України, видану центром надання адміністративних послуг, державним підприємством, що належить до сфери управління ДМС, і його відокремленим підрозділом, територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС, за формою згідно з додатком 3, для осіб, яких ідентифіковано за відомостями Єдиного державного демографічного реєстру або відомчої інформаційної системи ДМС".

Отже, цим актом Уряду і його додатком, по-суті, передбачено нову адміністративну послугу та новий документ – Довідку про подання документів для оформлення паспорта громадянина України.

У цій Довідці передбачено наявність фотокартки/фотозображення заявника, прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), інформацію про місце народження та про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особи.

Звертаємо увагу, що ця Довідка стосується чітко визначної сфери правовідносин – взяття на облік ВПО у період дії воєнного стану, а також надання допомоги на проживання ВПО (відповідні зміни внесені і до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332). Для можливого використання цієї Довідки у інших правовідносинах, необхідне внесення змін до законодавства, яке може регламентувати її використання у додаткових сферах.

Наголошуємо, що цю Довідку не віднесено до документів, що посвідчують особу (перелік див. у статті 13 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»).

Водночас центрам надання адміністративних послуг, які мають необхідні технічні передумови (зокрема, мають доступ до ЄДДР, тобто надають паспортні послуги в повному обсязі), важливо своєчасно взяти до уваги ці зміни у законодавстві та вжити заходів для надання відповідної адміністративної послуги.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!

Чат-бот Вараської громади! Telegram, Viber Приєднуйтесь!