Рятувальники Вараської громади нагадують про пожежну небезпеку у спекотний період

З підвищенням температурного режиму значно збільшуються ризики виникнення пожеж на відкритих територіях та у природних екосистемах.

Вже на сьогоднішній день в Рівненській області зареєстровано 60 таких пожеж, або 17% від загальної кількості. Здебільшого це горіння сухої трави, очеретів, чагарників та побутового сміття.

Слід звернути увагу на те, що коли держава вкладає максимальні зусилля у боротьбу з ворогом та усунення наслідків збройної агресії, сьогодні ми маємо справу з пожежами в екосистемах, які переважно спричинені людською недбалістю, а для їх приборкання ДСНС витрачає колосальні ресурси.

Зокрема, для ліквідації пожеж в екосистемах щодня задіюються десятки рятувальників та майже 20 одиниць пожежно-рятувальної техніки.

Основні причини пожежі:

  • випалювання минулорічного сухої рослинності, або сміття, а за рахунок поривів вітру вогонь розповсюджується на великі площі, перекидається на будівлі та споруди, транспорт, лісові масиви, поля, луки та пасовища;
  • паління вогнища у непристосованому для цього місці;
  • необережне поводження з вогнем, необережність під час паління, а іноді і через навмисний підпал;
  • незагашені недопалки, який у суху та спекотну погоду спричиняє займання сухої рослинності, сміття або інших легкозаймистих матеріалів.

Завжди треба дотримуватись вимог правил пожежної безпеки і пам'ятати, що заборонено:

  • випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою та іншою природною рослинністю, опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках та інших зелених насадженнях;
  • розводити багаття, користуватися відкритим вогнем на відстані менше 30 м від будівель та споруд.

  • залишати джерела відкритого вогню без догляду;

  • палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки крім місць, що обладнані для цієї мети;

  • розпалювати багаття за межами спеціально визначених та облаштованих місць.

Окрім того, за порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі передбачена не тільки адміністративна відповідальність, але й кримінальна, відповідно до ст. 270 ККУ – передбачено штраф, виправні роботи на строк до двох років, обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк. А у разі скоєння такого самого діяння, якщо воно спричинило загибель людей, майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки, – карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. Також за умисне знищення або пошкодження чужого майна вчинене шляхом підпалу статтею 194 Кримінального кодексу України передбачено позбавлення волі на строк від трьох до десяти років.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!