До уваги роботодавців та неповнолітніх працівників Вараської громади

Щорічно, 12 червня, відзначається всесвітній день боротьби із дитячою працею.

Є різні причини працевлаштування неповнолітніх – хтось прагне економічної незалежності та має бажання й інтерес до певної професії, хтось вимушений шукати підробіток. Для неповнолітніх громадян діюче законодавство України встановлює спеціальні умови праці, але, на превеликий жаль, чимало хто з неповнолітніх не знають про те, що вони наділені спеціальними законними правами. До того ж деякі недобропорядні роботодавці використовують нелегальну найману працю, внаслідок чого неповнолітні залишаються взагалі без належних їм гарантій праці.

Саме тому не тільки роботодавцям, але й перш за все і неповнолітнім корисно було б ознайомитися з низкою положень Кодексу законів про працю України та деяких інших нормативно-правових актів, присвячених врегулюванню трудових правовідносин з неповнолітніми.

За загальним правилом прийняття на роботу осіб молодших 16 років не допускається. Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматися на роботу особи, котрі досягли 15 років.

Для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час допускається працевлаштування учнів, котрі досягли 14 років за згодою одного з батьків або особи, що його замінює. Також звертаємо увагу, що праця осіб, молодших 14 років, взагалі не допускається за  жодних умов.

На кожному підприємстві, в установі, організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження. При цьому обов’язковим для них є попередній та щорічний (до досягнення 21 року) медичний огляд, письмове укладання трудових договорів.

Для неповнолітніх працівників встановлена скорочена тривалість робочого часу:

  • особам від 16 до 18 років – до 36 годин на тиждень (включно);
  • особам від 15 до 16 років – до 24 годин на тиждень (включно);
  • учні віком від 14 до 15 років, котрі працюють під час канікул, можуть працювати не більше 24 години на тиждень.

Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Відповідно до норм Кодексу законів про працю України, для неповнолітніх працівників, котрі не досягли вісімнадцятирічного віку, тривалість щорічної основної відпустки становить 31 календарний день. Щорічна основна відпустка повної тривалості надається неповнолітньому працівникові за його бажанням у зручний для нього час.

В свою чергу, законодавством України передбачено ряд обмежень, які стосуються праці неповнолітніх. Забороняється праця неповнолітніх на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Неможливим є залучення даної категорії населення до роботи, пов’язаної з підіймання й переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, а також до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Гарантії щодо праці неповнолітніх зберігаються і під час воєнного стану.

Про факти можливих порушень законодавства про працю при прийнятті на роботу неповнолітніх, використання їх праці, в тому числі без належного оформлення трудових відносин, примусової праці, просимо повідомляти службу у справах дітей виконавчого комітету Вараської міської ради на електронну адресу: sluzhba@varash-rada.gov.ua

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!