Новий порядок санаторно-курортного оздоровлення

 З 1 січня 2017 року запроваджено новий порядок санаторно-курортного оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи віднесених до 1 категорії та дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою в супроводі одного із батьків.

 

Порядок оздоровлення вказаних категорій громадян затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 року № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Громадяни, віднесені до категорії 1 та діти з інвалідністю мають право вільного вибору закладу відповідного профілю, а також, за бажанням, здійснення доплати за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі.

Мінсоцполітики затверджується Перелік базових послуг, які мають надаватися зазначеним громадянам відповідно до медичних рекомендацій та входять до вартості путівки. .

Термін оздоровлення громадян І категорії складає 18 днів,осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 35 днів, дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, в супроводі одного із батьків - 21 день.

Громадяни, які перебувають на обліку для  отримання санаторно-курортної путівки  обирають санаторний заклад, в якому мають намір оздоровитися та  повідомляють  про це орган соціального захисту населення.

Заклад надає органу соціального захисту населення підтвердження про наявність у нього ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики за відповідним профілем захворювання та гарантійний лист про згоду на оздоровлення громадянина, віднесеного до категорії 1, або дитини з інвалідністю (із зазначенням дати заїзду персонально для кожної особи) та про готовність укласти договір.

Заклад також  надає інформацію про умови проживання, харчування, перелік процедур, що будуть надані громадянину за період санаторно-курортного лікування або відпочинку відповідно до медичних рекомендацій та вартість путівки.

Після отримання органом соціального захисту населення  інформації про оздоровчі послуги, вартість путівки, дату заїзду, обсяг коштів, необхідний для проведення доплати (у разі недостатності суми грошової допомоги за надання додаткових послуг із санаторно-курортного лікування) укладається договір з санаторієм та громадянином про виплату компенсації вартості путівки, шляхом надання грошової допомоги в безготівковій формі.

Дана допомога перераховується  органом соціального захисту населення до санаторного закладу після повернення громадянина з оздоровлення.

Громадяни, віднесені до категорії 1, та діти з інвалідністю забезпечуються путівками шляхом надання грошової допомоги відповідно до медичних показань з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, у порядку черговості в межах бюджетних призначень.

Постановою Кабінету Міністрів від 28.12.2016 року № 1029 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2017 році» установлено розміри грошової допомоги для компенсації у 2017 році вартості путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, за надання послуг із санаторно-курортного лікування або оздоровлення чи відпочинку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

 - для осіб, віднесених до категорії 1 — 5 250 грн.;

- для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку)— 17390 грн.;

- для дітей, яким установлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою, — 10840грн.

Якщо особа відмовляється від забезпечення путівкою шляхом надання грошової допомоги, орган соціального захисту населення складає акт відмови від путівки за формою, затвердженою Мінсоцполітики.