4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

За рішенням міжнародної спільноти проти раку (UICC) щорічно 4 лютого в усьому світі відзначають Всесвітній день боротьби проти раку. Мета даного заходу – підвищення обізнаності населення про рак, як про одне з найскладніших захворювань сучасної цивілізації, привернути увагу до запобігання, виявлення та лікування даного захворювання.

Найчастіше серед чоловічого населення діагностується рак легень, шкіри, шлунку, передміхурової залози, печінки. Серед жінок – рак молочних залоз, шийки матки, шкіри, кишківника.

Основними факторами, що впливають на розвиток хвороби є:

1. Ультрафіолетове та іонізуюче випромінювання.

2. Зловживання алкогольними напоями.

3. Тютюнопаління.

4. Хронічні інфекції: вірус папіломи людини – викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту В і С – рак печінки.

Рак – це загальне позначення більш ніж 100 хвороб, які можуть вражати будь-яку частину організму. Одним з характерних ознак раку є швидке утворення аномальних клітин, що проростають  за межі своїх звичайних кордонів – цей процес називається метастазом. Рак розвивається з однієї єдиної клітини, а переродження в пухлину відбувається в багато етапів, адже появі злоякісних новоутворень передують передракові стани. Так передраковими захворюваннями шийки матки є ерозії, поліпи, дисплазії; для молочних залоз – мастопатії; шлунка – хронічний атрофічний гастрит, поліпи; шкіри – бородавки, пігментні плями.

Рак виліковний на ранніх стадіях хвороби у більш ніж 90% випадків.

Основними першочерговими заходами для профілактики хвороби є:

1. Щорічно проходити профілактичні медичні огляди.

2. Щорічно проходити флюорографічне обстеження.

3. Жінкам старше 40 років – мамографію (для виявлення раку грудей).

4. Чоловікам старше 50 років – PSA тест (для виявлення раку передміхурової залози);

5. За призначенням лікаря проходити колоноскопію – для виявлення раку товстої кишки, ФГДС – для виявлення раку шлунка та інше.

Лікування злоякісних захворювань складне та довготривале, часто оперативне втручання поєднується з хіміотерапією, променевим лікуванням, імуно - та гормонотерапією .

Тому важливо розуміти, що результативність лікування залежить від своєчасної діагностики захворювання та нашої уваги до власного здоров’я.

                                                                       О.Федорняк, лікар - терапевт

                                                                  терапевтичного відділення поліклініки

                                                                       ДЗ «СМСЧ №3»