Оздоровлення громадян міста

Продовжується  оздоровча кампанія 2017 року. В поточному році оздоровлення громадян постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснюється шляхом надання державою щорічної грошової допомоги для компенсації вартості санаторно-курортної путівки, через безготівкове перерахування коштів санаторному  закладу.

 

Розмір грошової допомоги для компенсації вартості санаторно-курортної путівки складає для осіб, віднесених до 1 категорії - 5250,0 грн., для дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою - 10840,0 грн.

Запроваджений порядок - складний механізм, однак суттєво підвищує адресність надання послуг з санаторно-курортного лікування. Він передбачає вільний вибір пільговиком санаторно-курортного закладу, за наявності у закладу ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики з урахуванням індивідуальних потреб, а також, буде сприяти прозорості ринку послуг з санаторно-курортного лікування і максимальному підвищенню ефективності використання бюджетних коштів.

Управлінням праці опрацьовано детальний покроковий план реалізації оздоровчої кампанії. Проведено ознайомлення кожного  пільговика з порядком оздоровлення, взято заяву про обраний  санаторно-курортний заклад та період оздоровлення, підготовлено для укладання тристоронні договори.

Направлення постраждалих громадян до санаторного закладу здійснюється на підставі укладеного тристороннього договору  між управлінням праці, санаторно-курортним закладом та особою постраждалою від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, яка направляється на оздоровлення.

Міністерством соціальної політики України затверджено перелік базових послуг, які мають надаватися санаторними закладами громадянам відповідно до медичних рекомендацій та входити до  вартості путівки.

За бажанням, у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі, громадянами за рахунок власних коштів може бути здійснена доплата за надання додаткових послуг.

Крім права самостійного вибору санаторно-курортного закладу новим порядком передбачено введення окремого обліку постраждалих громадян, які виявили бажання отримати грошову компенсацію замість путівки на санаторно-курортне лікування. Вказана норма набере чинності з 1 січня 2018 року.

На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення для отримання послуг з санаторно-курортного лікування у 2017 році перебуває 243 особи 1 категорії та 25 батьків дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.

Станом на 15.06.2017 року не всі заявники визначились з санаторно-курортним закладом та датою заїзду. На даний час підготовлено  180 запитів в санаторно-курортні заклади для осіб 1 категорії та 23 для дітей з інвалідністю для  надання послуг з санаторно-курортного  лікування.

Тому, осіб, які перебувають на обліку для отримання санаторно-курортних послуг, але ще не визначились із вибором санаторно-курортного закладу та датою заїзду, просимо в найкоротші терміни визначитись та повідомити  управління праці та соціального захисту населення за адресою: майдан Незалежності, 1, каб.112, та за телефоном 2-11-21.