Звернення до інститутів громадського суспільства іноземних держав

14 – 22 жовтня 2017 року Російська Федерація проводитиме Всесвітній фестиваль молоді і студентів, до участі в якому запрошено молодь із різних країн світу.

У програмі заходу заплановано відвідування іноземними делегатами тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації території України – м. Севастополя (Україна) та м. Сімферополя (Автономна Республіка Крим, Україна). Більше того, в офіційних повідомленнях організаторів фестивалю ці українські міста зазначаються як частини регіонів Росії.

Декларовані цілі Всесвітнього фестивалю молоді і студентів щодо збереження цінностей миру і демократичних принципів різко відрізняються від дій організаторів цього заходу і є виявом свідомої зневаги до ключових засад міжнародного права, передусім щодо суверенітету і територіальної цілісності незалежної держави, а також схваленням злочинної політики країни-агресора.

Запланований у рамках заходу перетин кордону анексованої Російською Федерацією частини території України є грубим порушенням державного суверенітету України, законодавства України, загальновизнаних норм міжнародного права, у тому числі Статуту ООН, Резолюцій Генеральної Асамблеї ООН«Територіальна цілісність України» A/Res/68/262 від 27березня2014року та«Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь» A/Res/71/205 від 19 грудня 2016 року, Бакинської Декларації та Резолюцій Парламентської Асамблеї ОБСЄ, а такожінших багатосторонніх міжнародних договорів, сторонами яких є Україна та Росія.

Відповідно до ст. 10 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" в’їзд іноземців на тимчасово окуповану територію України та виїзд з неї допускаються лише за спеціальним дозволом через відповідні контрольні пункти. Порушення зазначеного порядку тягне за собою відповідальність, передбачену Кодексом України про адміністративні правопорушення та Кримінальним кодексом України.

Ураховуючи зазначене, закликаємо вас утриматися від участі у вказаних заходах на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України та Всесвітньому фестивалі молоді і студентів на території країни-агресора, організатори якого грубо ігнорують державний суверенітет України, загальновизнані норми міжнародного права і законодавство України.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту