Легальна зайнятість

Стаття 43 Конституції України гарантує кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

 

В умовах дефіциту вільних вакансій люди, з метою працевлаштування, досить часто змушені погоджуватись на будь-які умови, що запропонує роботодавець. Зазвичай, він обіцяє особі, яка працевлаштовується нелегально, більш високу заробітну плату, що створює у неї враження про переваги "тіньового" працевлаштування перед офіційним. Тому працівник погоджується на "взаємовигідні", як йому здається, умови праці, але відразу ж стає повністю безправним перед роботодавцем, тому що по відношенню до такого працівника не діють державні гарантії, передбачені трудовим законодавством.

З іншого боку використання «тіньової зайнятості» фактично позбавляє роботодавця можливості вимагати від працівника виконання належним чином дорученої роботи, прав на відшкодування збитків у разі розкрадання, пошкодження майна роботодавця та інше.

Шановні працівники!

Державний захист від незаконного звільнення, безпечні здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно виплачена  заробітна плата, не нижче визначеної законом – це все можливо лише  при оформлені трудових відносин в законодавчо встановленому порядку.

Шановні працедавці!

Своєчасно оформляйте трудові відносини з найманими працівниками відповідно до вимог чинного законодавства, виплачуйте і відображайте в звітності реальну заробітну плату.

Не чекайте  проведення  перевірки.

Пам’ятайте,порушення норм трудового законодавства, зокрема використання найманої праці без належного оформлення тягне фінансову, адміністративну та кримінальну  відповідальність.

Спеціалісти управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Вараської міської ради завжди готові надати  консультації щодо застосування норм трудового законодавства за адресою: м-н Будівельників 1, каб.8-9 або за тел. 2-38-15